Overzicht

Voor Amsterdam relevante punten uit het regeerakkoord

Het regeerakkoord van het kabinet Rutte III is dinsdagmiddag gepresenteerd. Hoewel er natuurlijk veel meer is dat Amsterdam en zijn inwoners raakt, zijn dit de punten uit het akkoord die extra relevant zijn voor onze stad:

Informateur Gerrit Zalm overhandigt dinsdag het regeerakkoord aan Kamervoorzitter Khadija Arib Beeld ANP
Informateur Gerrit Zalm overhandigt dinsdag het regeerakkoord aan Kamervoorzitter Khadija AribBeeld ANP


- Schiphol mag na 2020 verder groeien.

Bij de groei wordt niet meer gekeken naar het aantal vluchten, maar naar de hinder als gevolg van de vluchten. Dat maakt het mogelijk dat er flink meer gevlogen kan worden, doordat de nieuwste generatie toestellen veel stiller en minde vervuilend is. De regering wil bovendien een heffing opvoeren voor oudere toestellen.

Het nieuwe kabinet wil bovendien de milieuwinst (volgens Schiphol 29 procent) die tot 2015 al is behaald, gebruiken voor groei na 2020.

Rutte III wil wel strenger opletten welke vluchten op Schiphol thuishoren. Nu kunnen alleen vakantiecharters worden uitgeplaatst naar Lelystad.

- De bereikbaarheid van Schiphol wordt verbeterd via de weg, trein en/of metro.

De 'landzijdige ontsluiting' van de nationale luchthaven, zoals Rutte III dat zelf in het regeerakkoord noemt. Dat gaat het kabinet niet allemaal zelf betalen, maar draagt daaraan als cofinancier wel een steentje bij.

Datzelfde geldt voor het openbaarvervoernetwerk in de stad. Met stedelijke regio's wil Rutte III afspraken maken over de uitbreiding daarvan, 'bijvoorbeeld via lightrail'. Op die manier van vervoer - ergens tussen tram, train en metro - lijkt het kabinet dus vooral in te zetten.

- Het kabinet gaat met de Amsterdamse haven in overleg over het benutten van restwarmte. Bedrijven in de haven produceren warmte, die nu verloren gaat.

De warmte moet worden benut voor het verwarmen van bijvoorbeeld woningen en bedrijven, ook rond de haven in Rotterdam en in het Westland.

Daarbij moet de vrijgekomen koolstofdioxide, het broeikasgas dat vrijkomt bij verbranding van brandstoffen, worden opgeslagen. Daarmee kan de uitstoot van CO2 worden verminderd - en dat is een belangrijk voornemen van het nieuwe kabinet.

- Het nieuwe kabinet wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid.

Met de proef moet duidelijk worden of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt en of deze wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten dan de illegaal geteelde. Met een speciale vergunning kan een bedrijf de wiet straks legaal telen.

Het experiment moet in enkele grote en middelgrote plaatsen de complete keten van teelt tot verkoop in de coffeeshops reguleren. Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden. In totaal komen straks zes tot tien plaatsen in aanmerking. Amsterdam gaat zich voor de proef aanmelden.

- Er wordt meer geïnvesteerd in de paspoortcontrole op Schiphol

Het geld gaat zowel naar de controle door de Marechaussee als naar de digitale grenscontroles. Het is een van de bottlenecks bij de enorme drukte op de luchthaven.

undefined

- Het fiscale voordeeltje voor expats, de zogenaamde 'expat ruling', wordt door het kabinet versoberd.

Dit is nodig om de verlaging van de vennootschapsbelasting en de afschaffing van de dividendbelasting te betalen.

- Brievenbusfirma's worden aangepakt

De nieuwe coalitie wil zogeheten brievenbusfirma's, bedrijven die zich enkel op papier hier hebben gevestigd (bijvoorbeeld op de Zuidas), aanpakken.

Uit het regeerakkoord: 'We willen een eind maken aan de situatie dat firma's zich alleen op papier in Nederland vestigen om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen. Wij gaan bij hen belasting heffen, net als bij ieder ander bedrijf.'

- Leerlingen moeten naar het Rijksmuseum

Het was al bekend maar is nu bevestigd: alle scholieren zouden tijdens hun leerplichtige jaren minimaal een keer op schoolreisje moeten naar het Rijksmuseum.

Ook krijgen ze les in het Wilhelmus en komt er een boekje met de geschiedeniscanon bij voor iedereen die achttien jaar wordt of het Nederlanderschap verwerft.

- Gemeenten krijgen in het regeerakkoord de opdracht meer te doen om middeldure huurwoningen te realiseren, bijvoorbeeld door het aanbod te vergroten en te sturen op prijs. Ook moeten gemeenten meer sociale huurwoningen hiervoor verkopen.

In Amsterdam is dit laatste vloeken in de kerk, met dank aan een meerderheid van PvdA, GroenLinks, SP en Partij van de Ouderen in de raad. De gemeente wil meer middeldure huurwoningen realiseren, maar dit mag niet te koste gaan van sociale huurwoningen.

Sterker nog, bij nieuwbouw geldt een verdeling van 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur en 20 procent vrije sector en koop. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank pleitte ook voor meer middeldure huurwoningen in de vrije sector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden