'Voor Amsterdam is gft scheiden een enorme overgang'

Vanaf deze week wordt groente-, fruit- en tuinafval (gft) op het Oosterdokseiland in Centrum apart ingezameld. Bij succes kunnen andere delen van de stad volgen.

Groenteresten kunnen in een gft-container worden gegooid. Beeld Getty Images

Van de grijze restafvalzak blijft maar weinig over, heeft Jacqueline Cramer al gemerkt. De oud-minister van Milieu gebruikt haar grote vuilnisbak nu voor plastic. Flessen en kranten stopt ze in een tas en groenafval gaat in een bakje onder het aanrecht. 'Alle schillen en het brood gaan er meteen in. Net zo makkelijk.'

Vanaf deze week kan ze al dat gescheiden afval direct voor de deur kwijt. Op het Oosterdokseiland wordt een jaar geëxperimenteerd met aparte ondergrondse vuilcontainers voor plastic, papier, glas en gft. En vooral dat laatste is bijzonder in Amsterdam. Alleen in een paar buurten in Nieuw-West wordt de groencontainer nog geleegd.

Ruimtegebrek
In andere buurten is het ophalen van gft op een mislukking uitgelopen. Hoe gewoon dat buiten de stad ook is, krap behuisde stedelingen willen niet aan de groene bak, concludeerde het ene stadsdeel na het andere. De stank die er vanaf komt is in Amsterdam bijna spreekwoordelijk. En wie heeft daar op een appartement driehoog achter ruimte voor? En dan was er nog het hardnekkige vooroordeel dat alles toch in de afvaloven van AEB wordt gemikt.

'Voor Amsterdam is het een enorme overgang. Ik woonde 25 jaar in Arnhem, daar is het de gewoonste zaak van de wereld,' zegt Cramer. Ruimtegebrek hoeft geen beletsel te zijn. 'Als je het zo organiseert dat je het meteen het huis uit krijgt, neemt het niet méér plek in. Het lukt alleen als je het heel gemakkelijk maakt.'

Scepsis
Vandaar dat ze met buurtbewoners het initiatief heeft genomen voor de proef. Van de tien ondergrondse vuilcontainers op het Oosterdokseiland zijn er nu drie voor plastic en twee voor gft. Er zijn nog maar drie containers over voor restafval, dat waren er acht. Voor het gft hebben de bewoners stevige zakken van afbreekbaar plastic gekregen.

Nu is er op het Oosterdokseiland ook scepsis over de verschillende bakken, weet bewoner Hanneke Kemeling, die meedacht over de proef. Vanuit twee woonblokken is het beduidend verder lopen naar de containers. 'Of ze vanuit dit gebouw ook meedoen is de vraag. Ze denken: ik ga niet vier keer heen en weer: met plastic, papier, gft én restafval.'

'Maar hier wonen ook veel mensen van buiten de stad. Het voelt raar om het nu weer in één zak te gooien. Het moet kunnen, ook in Amsterdam.' Als de proef een succes is, denkt stadsdeel Centrum aan uitbreiding naar Funenpark en Westerdok. Tijden veranderen. Bij het AEB staat niet meer alles in het teken van verbranding. Wethouder Abdeluheb Choho wil dat in 2020 65 procent van het afval wordt gescheiden, meer dan het dubbele van nu. Hoe dat gebeurt, beslist hij later dit jaar. Maar gft links laten liggen, lijkt geen optie.

Bio-aromaten
'Het is de belangrijkste fractie, heel waardevol. Er kan nu meer uit dit materiaal worden gehaald,' weet Cramer als ambassadeur Circulaire Economie voor deze regio. Door vergisting kan biogas worden opgewekt. 'Het moet duidelijk zijn wat ermee gebeurt. Als het bij het AEB op een grote hoop wordt gegooid, houdt iedereen er meteen weer mee op.'

Maar het AEB heeft zo'n vergister nog niet. Het gft van het Oosterdokseiland wordt door een ander bedrijf verwerkt. Wel experimenteert het AEB met de winning van bio-aromaten uit gft. Tegelijk laat het AEB weten dat het toch vooral concrete plannen heeft voor een installatie die het afval scheidt nádat het is ingezameld door de Amsterdammers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden