Vonnis over Obamacare best bewaarde geheim van de VS

Het Amerikaanse Hooggerechtshof doet naar verwachting deze week uitspraak over Obamacare, de omstreden, door president Barack Obama in het leven geroepen ziektekostenwet. Het aanstaande vonnis is op dit moment het best bewaarde geheim van Washington, ook weleens 'the city of leaks' genoemd.

Het gebouw van het Supreme Court in Washington, dat op dit moment gedeeltelijk in de steigers staat. Beeld ap
Het gebouw van het Supreme Court in Washington, dat op dit moment gedeeltelijk in de steigers staat.Beeld ap

Obama's zorgwet verplicht verzekeraars om zorg te vergoeden aan veel meer mensen dan voorheen. Zo zijn jongeren tot hun 26ste meeverzekerd via hun ouders, krijgen ouderen gratis preventieve hulp en mogen verzekeraars zieken niet zo gemakkelijk meer weigeren. Obama wil op die manier betere verzorging bieden aan de circa 32 miljoen Amerikanen die voorheen onverzekerd door het leven gingen.

Maar de zogeheten Affordable Care Act verplicht bijna alle Amerikanen vanaf 2014 ook om een zorgverzekering te nemen. En juist die plicht gaat te ver voor de Republikeinse tegenstanders van Obama. Ze vinden die strijdig met het grondwettelijk recht op vrijheid. Een aantal Amerikaanse staten en een groep bedrijven hebben de zorgwet daarom twee jaar geleden voorgelegd aan het Hooggerechtshof.

Negen rechters
Juristen denken dat de kans klein is dat het Hooggerechtshof de wet geheel vernietigt. De kans is wel reëel dat de negen rechters van het hof een streep zetten door de verplichte aanmelding bij de verzekeraars. Maar wie denkt het vonnis voor de uitspraak al aan de weet te komen, komt bedrogen uit. Het Supreme Court staat erom bekend de lippen stijf op elkaar te houden.

De negen rechters, die nu al gestemd hebben over het vonnis, beschikken over informatie die de financiële markten en de afloop van de presidentsverkiezingen in november kan beïnvloeden. In tegenstelling tot een president die om de vier jaar herverkozen moet worden, zijn rechters voor het leven benoemd en hoeven ze zich niet populair te maken om hun werk te kunnen blijven doen. Zo verschijnen de rechters zelden op televisie.

Griffiers en drukkers
Maar de rechters zijn niet de enigen die moeten zwijgen. Ze hebben ieder vier griffiers in dienst. En dan zijn er ook nog veel assistenten, secretaresses, beveiligingspersoneel, conciërges en familieleden die op hun tong moeten bijten. Wie betrapt wordt op het lekken van informatie, kan zijn carrière verder wel vergeten. Rechter Ruth Bader Ginsburg vatte de gang van zaken laatst treffend samen: 'Wie bij het Hooggerechtshof iets weet, zegt niets. En wie iets zegt, weet niets.'

Het grootste gevaar ligt misschien wel bij de drukkers die de vonnissen klaarmaken voor publicatie. Meer dan dertig jaar geleden kon televisiezender ABC News een vonnis bemachtigen een dag voordat het zou worden geopenbaard. Diezelfde dag verloor een medewerker van een drukkerij zijn werk.

Barack Obama Beeld ap
Barack ObamaBeeld ap
Tv-ploegen verdringen zich deze dagen voor de trappen van het onderkomen van het Supreme Court in Washington, vooruitlopend op de uitspraak over Obamacare. Beeld afp
Tv-ploegen verdringen zich deze dagen voor de trappen van het onderkomen van het Supreme Court in Washington, vooruitlopend op de uitspraak over Obamacare.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden