Update

Vondst zevende dode ontkend; aantal vermisten veel hoger

Aan boord van de bijna gezonken Costa Concordia zou wederom een stoffelijk overschot gevonden zijn, wat het dodental van de ramp op zeven zou brengen. Er worden nog 29 mensen vermist, dat zijn er 14 meer dan eerder werd gedacht.

Beeld afp

De vermiste opvarenden zijn 14 Duitsers, 6 Italianen, 4 Fransen, 2 Amerikanen, een Hongaar, een Indiër en een Peruaan. De ruim 40 Nederlandse passagiers bleven ongedeerd. Vier vermisten (de Peruaan, Indiër, Hongaar en één Italiaan) behoren tot de crew van het schip.

Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn nog niet alle onder water staande ruimtes van het cruiseschip doorzocht. De kans dat de 29 vermisten nog leven, wordt echter steeds kleiner. Toch zegt het hoofd van de kustwacht, Marco Brusco, 'een sprankje hoop' te houden.

Tegengestelde berichten
Reddingswerkers hebben vanochtend tegengesproken dat een zevende lichaam is gevonden. 'Het dodental is zes', zei Filippo Marini, een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht, in een reactie op een bericht in de Italiaanse krant La Stampa. Ook een woordvoerder van de brandweer ontkende dat opnieuw een stoffelijk overschot is gevonden.

La Stampa had eerder vandaag gemeld dat een zevende lichaam in het wrak van het cruiseschip was gevonden, maar dat het nog niet was geborgen.

Ramp

De 290 meter lange Costa Concordia voer vrijdagavond vlak bij het eiland Isola del Giglio voor de kust van Toscane en raakte daar een rots. Door de aanvaring ontstond een scheur van tientallen meters lang in de romp. Het schip maakte water en kapseisde.

Kapitein Francesco Schettino van de Concordia werd vlak na de ramp gesommeerd terug aan boord te klimmen, nadat hij voortijdig het schip had verlaten. Dat blijkt uit een gisteren opgedoken opname van een gesprek tussen Schettino en een functionaris aan wal.

De functionaris vertelt Schettino dat er al lichamen in zee zijn aangetroffen, waarop Schettino vraagt hoeveel het er zijn. 'Dat moet jij me dus vertellen', reageert de functionaris. 'Wat ben je aan het doen? Wil je naar huis gaan?'

Muiterij
Nadat het schip in de problemen was gekomen, zou aan boord strikt genomen bovendien sprake zijn geweest van muiterij, omdat de bemanning besloot tot evacuatie over te gaan voordat de kapitein daartoe het bevel had gegeven. De officiële opdracht om het schip te verlaten, kwam pas na een uur.

Sprankje hoop
Tot op heden zijn zes lichamen geborgen. Volgens de autoriteiten gaat het om vier toeristen, een bemanningslid en een nog niet geïdentificeerd slachtoffer. Volgens kustwachtchef Marco Brusco bestaat er nog altijd 'een sprankje hoop' dat reddingswerkers overlevenden vinden aan boord van het schip.

Olie opruimen
Het wegpompen van de stookolie uit de Costa Concordia duurt zeker drie weken. Dat zei topman Peter Berdowski van Boskalis gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman. Boskalis is de eigenaar van bergingsbedrijf Smit, dat de olie gaat verwijderen.

Smit is nog niet begonnen met het weghalen van de olie. Het bedrijf heeft bewegingssensoren op het schip aangebracht om te kijken of het vaartuig stabiel is. Als het schip verder kantelt, wordt het risico op een olielekkage weer groter, aldus Berdowski. Ook het weer speelt een belangrijke rol.

Berging
Bij een eerste observatie van het schip is niet geconstateerd dat er olie uit het schip lekt, liet Boskalis gisteren eerder weten. Boskalis is zeker geïnteresseerd in de berging van het schip, maar 'die fase is nu niet belangrijk', zei Berdowski. Prioriteit heeft nu het wegpompen van de olie. Tijdens dat proces zal ook duidelijk worden of het schip total loss is en op welke manier het eventueel zou moeten worden geborgen. De eigenaar van het rampenschip hoopt op volledig herstel en behoud van de Costa Concordia.

Beeld afp
Een duiker in het schip.Beeld afp
Beeld getty
Het gekapseisde cruiseschip Costa ConcordiaBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden