Vondelstraat ruziet met Hollandsche Manege over ongebruikte weide

De Hollandsche Manege wil, tegen de zin van de buren, paarden laten lopen op een ongebruikte weide naast de manege. Het stadsdeel geeft echter geen vergunning. De manege spant nu een rechtszaak aan.

Josien Wolthuizen
'De buren zijn bang voor overlast die niet komt' Beeld anp
'De buren zijn bang voor overlast die niet komt'Beeld anp

De situatie is inmiddels uitgemond in een burenruzie die niet zou misstaan in een aflevering van De Rijdende Rechter.

Volgens eigenaar Vincent Valk is de vergunning niet gegeven omdat bewoners van de Vondelstraat, naast de manege, hebben geklaagd. "Een buurman is bang voor stankoverlast. Hij heeft allemaal onzinverhalen verteld - dat op de weide stallen worden gebouwd en we er paardrijles gaan geven. Dat is helemaal niet aan de orde."

Kostenpost
Al in 2008 kreeg Valk het stuk grond gratis aangeboden van woningcorporatie Eigen Haard. De weide werd door niemand gebruikt en was voor de corporatie vooral een kostenpost.

Valk was enthousiast, want daarmee zou hij eindelijk buitenruimte krijgen om de paarden te laten rondlopen. Dat leek voor de in 1882 gebouwde Hollandsche Manege in het hartje van de stad altijd een utopie.

"Vrij rondlopen is belangrijk voor de dieren. Ze kunnen rollen, een sprintje trekken, met elkaar spelen en om elkaar heendraaien. Nu doen we dat vooral 's nachts als de rijbaan niet bezet is, maar het is een welkome uitkomst als het overdag buiten kan."

"Het plan is dat de paarden alleen tijdens kantoortijden buiten lopen en de drollen worden constant opgeruimd. De buren zijn bang voor overlast die niet komt."

Zo ver mogelijk van huis
Buurman Hans Beljaars denkt daar anders over. "Natuurlijk hebben wij er last van als de paarden buiten lopen. Ik ben met paarden opgegroeid, die hielden we zo ver mogelijk van het huis vanwege de stank. Paarden poepen niet alleen, maar pissen ook. Dat trekt in de grond en krijg je er niet zomaar uit, net als het sap van poep."

Hij denkt dat de paarden beter af zijn in de huidige situatie. "Ze lopen in ruime bakken met veel bewegingsruimte." Het is volgens hem vooral 'een centenkwestie'. "Als de paarden niet meer in bak los hoeven te lopen, kan er meer les worden gegeven en verdient de manege meer geld."

Minder moeite
In tegenstelling tot de bewoners van de Vondelstraat hebben die van een wooncomplex aan de Overtoom, aan de andere kant van de weide, minder moeite met de plannen. "Laat die paarden maar komen, alleen maar gezellig. Nu staat het vol onkruid en struiken en heeft niemand er plezier van."

Het stadsdeel laat weten het welzijn van paarden belangrijk te vinden, maar dat ook rekening moet worden gehouden met de woonomgeving en dat 'de geplande uitbreiding niet aan de milieuwetten' voldoet. Ook moet er minimaal 100 meter zijn tussen dierenverblijven en woningen.
Valk meent dat het gebruik van de weide juridisch gezien geen uitbreiding is van de manege. Hij ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden