'Volwassen' kinderen op groot scherm CS

Het Centraal Station toont de fotoexpositie Speel, van theatermaker Annette de Ruiter, twee weken lang op hun grote reclameschermen.

Steffi Posthumus
De kinderen representeren zes verschillende typen reizigers. Beeld Tim Hillege en Annette de Ruiter
De kinderen representeren zes verschillende typen reizigers.Beeld Tim Hillege en Annette de Ruiter

Op de schermen zijn vanaf 11 juli foto's te zien van zes jonge kinderen, die verkleed en zich gedragend als volwassenen, op het station rondlopen. De een rookt een sigaret, de ander haalt een cappuccino en weer een ander belt over de laatste cijfers met een 'collega'.

"Die foto's hebben we in juni gemaakt," vertelt De Ruiter. "Het viel me op dat ik eigenlijk nooit om me heen kijk als ik in de metro naar werk zit. Ik zit volledig in mijn telefoon, bezig met mails. Dat geldt voor heel veel mensen. Daarnaast valt het me op dat kinderen tegenwoordig zo snel volwassen worden."

'Dit vind ik raar'
Daar wilde ze wat mee doen, dus bedacht ze een 'theatrale interventie': ze castte en verkleedde zes kinderen van 8 tot 11 jaar als verschillende typen reizigers; een jonge moeder, een zakenvrouw- en man, een 'tokkie', een toerist en een student. De Ruiter liet ze over het station rondlopen om te kijken wat de reacties zouden zijn.

"Het meisje van acht liep rokend (wel met nepsigaretten hoor!) en met een energiedrankje rond. De heftigste reactie die ervan kwam was 'dit vind ik raar'."

null Beeld Tim Hillege en Annette de Ruiter
Beeld Tim Hillege en Annette de Ruiter

Vragen oproepen
Ondertussen maakte De Ruiter samen met fotograaf Tim Hillege foto's van de situatie. Die foto's zijn vanaf woensdag twee weken lang, tussen de reclames en beelden van Amsterdam, te zien op de grote schermen bij de Amstel en IJpassages.

De Ruiter: "Ik wil er niet mee zeggen dat mensen niet meer op hun telefoon zouden moeten kijken, daar is helemaal niets mis mee. Maar ik wil wel vragen oproepen: hoeveel oog hebben we voor onze omgeving? Wat geven we onze kinderen mee? Hoe snel worden ze tegenwoordig volwassen?"

Expo opening
Om 18.00 uur worden de foto's voor het eerst vertoond. Daarvoor verzamelen De Ruiter en de kinderen zich rond 17.30 uur in Lil Amsterdam om ernaar te kijken. Na afloop is er een Q&A met de kinderen.

null Beeld Tim Hillege en Annette de Ruiter
Beeld Tim Hillege en Annette de Ruiter

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden