Festival

'VOLTT is geen feest om de hele zomer naar uit te kijken, maar zeker een bezoek waard'

Dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival en maakt een verslag aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Aan de hand daarvan wordt een algemeen oordeel gevormd. Dit weekend was het de beurt aan VOLTT.

Mensen
Op VOLTT lopen weinig hipsters rond, die zijn waarschijnlijk weggestolen door festivalconcurrent Shoeless. Aan het publiek is goed te zien dat het feest mainstream is geworden, mensen lijken op elkaar. Hele vriendengroepen jongens dragen hun petje achterstevoren op het hoofd, veel hebben rugzakken om, lange T-shirts en skinny jeans.

Trendy op het festival is ook de zonnebril met gekleurde weerspiegelende glazen, vooral geel of blauw. Meisjes dragen de voor festivals traditionele korte spijkerbroek en worstelen overdag met het net-geen-vestje-aan, net-geen-vestje-uit weer. Het publiek is gemiddeld begin twintig, met uitschieters naar beneden en boven.

Het publiek komt niet alleen uit Amsterdam, maar ook uit omstreken. Hier en daar lopen plukjes geblondeerde dames die veel inzicht geven in hun voorgevel. Naast hen lopen jongens die vrijwel meteen bij binnenkomst hun T-shirt hebben uitgetrokken om een opgepompt bovenlijf te laten zien. Maar zij zijn in de minderheid.

De sfeer is, ondanks de dreigende grijze wolken boven het terrein en het regenbuitje af en toe, heel goed. Wie tegen je aanbotst stopt om zich te excuseren en over en weer worden glimlachen uitgedeeld.

Aankleding
Het NDSM-terrein is natuurlijk een slimme festivallocatie door de industriële oude loodsen, langsvarende boten, strakke bouwwerken zoals het Faralda Kraan Hotel, en café Pllek als onderdeel van het festivalterrein. De festivalorganisatoren hebben helaas weinig toegevoegd. Wie VOLTT vergelijkt met het iets duurdere DGTL, ook op het NDSM-terrein, ziet een heel groot verschil. DGTL trekt alles uit de kast van vuurspuwende robothonden tot mechanische dinosaurussen en daardoor voelt VOLTT met wat versiering hier en daar een beetje karig.

Wel heel sympathiek is een kleine ronde tent midden op het terrein. Wie het rietgordijn opzij duwt en binnenstapt, komt in een kleine vintagemarkt. Het aanbod is duidelijk met zorg gekozen en doet denken aan dat van Hutspot of de Moderne Hippies Markt van Roest. Voor hele schappelijke prijzen kan je stijlvolle zonnebrillen kopen, maar ook maffe voorwerpen zoals T-shirts met aardbeienprint of een paars badpak versierd met eenhoornen en regenbogen. De dames van schminkcollectief 'Nachtkristal' staan glittercreaties rond de ogen van de festivalgangers te schilderen en feestgangers kunnen ter plekke hun oren laten piercen. Wie moe is kan in het midden van de markt uitrusten op ouderwetse bankstellen onder het genot van een kokosnootwatertje.

Eten & Drinken
In de foodcorner loopt het aanbod breed uiteen. Van sushi, gyros en Indiaas tot ouderwetse festivalfriet. Meest in het oog springen de maaltijden van het Amsterdamse 'Hot Mama Hot', vooral omdat het bord bijna bezwijkt onder de hoeveelheid voedsel die erop wordt geschept. Voor negen euro krijgt de festivalganger een stapel krieltjes, pittige salsa, frisse koolsalade en op die berg een halve kip van de BBQ. De kip moet worden afgekloven en het is daarom niet het gebruiksvriendelijkste voedsel voor een festival, maar het smaakt verdomde goed. Ook goed scoren de hamburgers van 'Biologische Hamburgers'. De Turkse broden voor 6,50 zijn groot, het vlees is sappig en de groenten zijn vers. Bier voor 2,60 is een prima festivalprijs.

Muziek
Bewonderenswaardig van VOLTT zijn de namen die het festival wist te trekken. Het programma zit bomvol snoeiharde techno en het feest komt niet sluimerend op gang maar barst meteen keihard los. Headliners zijn de Duitse pionier in de technoscene Sven Vath en de Brits/Canadese Richie Hawtin. Jammer is wel dat Sven Vath al om half vijf begint met draaien. 'Nu is het hoogtepunt midden op de dag', klaagt een festivalbezoeker. Hawtin draait daarna, heel goed, maar slechts anderhalf uur. Josef Capriati sluit af, maar doet dat wel erg mellow voor een afsluiter op het hoofdpodium. Stage X neemt de harde techno iets té serieus en wie langsloopt vraagt zich af of hij in zijn lichaam de beat voelt, of hartkloppingen heeft.

Algemeen oordeel
VOLTT was er negen edities geleden vroeg bij op het NDSM-terrein in Noord. Toch lijken de organisatoren niet door te hebben dat het festivalpubliek inmiddels bekend is met de voormalige scheepswerf en de oude loodsen niet meer zo'n indruk maken. Een mooiere aankleding zou een goed voornemen zijn voor de tiende editie. Verder is het een fijn feestje, dat goed in elkaar zit. De doorstroom van de mensenmassa is vooral overdag goed, de line up is uitstekend. Dat het festival mainstream is, maakt het ook fijn pretentieloos. VOLTT is geen feest om de hele zomer naar uit te kijken, maar toch zeker een bezoek waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden