Volledige oppositie Tweede Kamer tegen verlaging pensioenopbouw

Het kabinetsplan om de pensioenopbouw fors te verlagen, wordt alleen gesteund door de regeringspartijen VVD en PvdA. De hele oppositie is tegen. Dat bleek woensdagavond in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in de Tweede Kamer. Beeld anp

Het voorstel dreigt nu te sneuvelen in de Senaat, omdat het kabinet daar geen meerderheid heeft. Een bezuiniging van op termijn zo'n 3 miljard euro, waarop het kabinet rekent, is daardoor verre van zeker.

In het regeerakkoord is aangekondigd dat de jaarlijkse pensioenopbouw in in 2015 omlaag gaat van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Dat kan omdat mensen later stoppen met werken, waardoor ze langer voor hun pensioen kunnen sparen, is de redenering.

Na heftig verzet van vakbonden en werkgevers tegen dit plan legde het kabinet in het sociaal akkoord 250 miljoen op tafel om de maatregel te verzachten. Dat leidde tot een compromis waarmee de pensioenopbouw op een ingewikkelde manier wordt opgetrokken tot 1,85 procent per jaar.

Raad van State
Op deze regeling bestaat brede kritiek. Het oordeel van de Raad van State was vernietigend. Ook de sociale partners zijn er allerminst gelukkig mee, maar ze zijn er niet in geslaagd iets beters te bedenken.

De verlaging van de pensioenopbouw zou volgens het kabinet moeten leiden tot een verlaging van de pensioenpremies van 6 à 9 miljard. Dat is goed voor de koopkracht en ook voor de schatkist.

De sociale partners, die de pensioenfondsen besturen, zijn echter niet bereid te beloven dat de premies daadwerkelijk zullen dalen. Een ultieme poging van het kabinet om hierover dinsdagavond garanties los te krijgen, had geen resultaat. Voor bonden en werkgevers speelt een rol dat veel pensioenfondsen het financieel moeilijk hebben, en het premiegeld dus goed kunnen gebruiken.

Optimistisch
Het kabinet is niettemin optimistisch dat de pensioenpremies toch zullen dalen, zo lieten de staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) woensdagavond blijken. 'Het is in het belang van de sociale partners om de premies bij te stellen', aldus Weekers.

Voor enkele oppositiepartijen die nog bereid leken de verlaging van de pensioenopbouw te steunen, zoals D66, de ChristenUnie en de SGP, bleek dat optimisme van het kabinet echter niet voldoende. Zij zullen tegen het kabinetsplan stemmen, lieten ze weten. De rest van de oppositie was dat hoe dan ook al van plan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden