Volle stembus in Zuid-Afrika

Bij veel stembureaus stonden mensen uren in de rij. Foto EPA/Kim Ludbrook Beeld
Bij veel stembureaus stonden mensen uren in de rij. Foto EPA/Kim Ludbrook

JOHANNESBURG - Meer dan tachtig procent van de stemgerechtigde Zuid-Afrikanen heeft gisteren deelgenomen aan de vierde verkiezingen sinds het einde van de Apartheid in 1994.

Bij veel stembureaus stonden mensen uren in de rij. Her en der raakte men door de voorraad stembiljetten heen, en tal van de 20.000 kieslokalen bleven tot ver na de officiële sluitingstijd open om de wachtenden gelegenheid te geven alsnog hun stem uit te brengen.

In de loop van vanavond moet duidelijk worden of het ANC erin is geslaagd zijn tweederdemeerderheid in het parlement te behouden, of dat de afsplitsing die eind vorig jaar leidde tot de oprichting van het Congress of the People (Cope), toch dieper heeft gesneden in de aanhang van het African National Congress ( dat in 2004 70 procent van de stemmen kreeg) dan waarnemers en opiniepeilers voor waarschijnlijk hielden.

Maar het lijdt geen twijfel dat het ANC op een absolute meerderheid kan rekenen en dat de partij in mei partijleider Jacob Zuma (67) tot president zal kiezen. Bij gebrek aan concrete verkiezingsresultaten werpen de Zuid-Afrikaanse media de vraag op wie in dat geval First Lady zal worden. Zuma is vier keer getrouwd en heeft nu officieel nog twee vrouwen.

De meeste kans op de eerste plaats maakt zijn jongste echtgenote, Nompumelelo Ntuli (33) met wie hij vorig jaar trouwde. Zijn andere echtgenote, Sizakele, met wie hij in 1973 huwde, treedt nooit op de voorgrond. Van beide andere echtgenotes pleegde er één zelfmoord. De ander, van wie hij in 1998 scheidde, is sinds 1999 de minister van Buitenlandse Zaken, Nkosazana Dlamini Zuma (60). (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden