Update

Volksrepubliek China viert 60-jarig bestaan

De militaire parade donderdagochtend in het zwaar beveiligde centrum van Peking. Foto AP Beeld
De militaire parade donderdagochtend in het zwaar beveiligde centrum van Peking. Foto AP

BEIJING - Tanks en ander zwaar wapentuig rolden donderdag door Beijing, voorgegaan door soldaten in ganzenpas. De communistische Volksrepubliek China vierde haar zestigjarig bestaan met de grootste militaire parade uit haar geschiedenis. De gewone Chinezen konden de zwaarbewaakte ceremonie slechts via de televisie volgen. Zij mochten niet eens in de buurt van het Plein van de Hemelse Vrede en de rest van de route komen.

De tweeënhalf uur durende ceremonie had een traditioneel karakter. President Hu Jintao, die voor de gelegenheid een Mao-jasje droeg, inspecteerde de duizenden militairen vanuit een open limousine. Zestig kitscherige praalwagens trokken voorbij aan het geselecteerde publiek en zelfs het weer werkte mee, met hulp van de overheid. Die had door 's nachts neerslag op te wekken de smog verdreven en overdag voor een blauwe hemel gezorgd.

Verschil met eerdere parades was de hoeveelheid wapentuig: tientallen gevechtsvliegtuigen en honderden tanks en andere artillerievoertuigen en vrachtwagens met langeafstandsraketten, geschikt om kernkoppen te vervoeren, trokken voorbij.

In een korte toespraak die hij hield vanaf de Tiananmenpoort zei Hu dat 'alle mensen in het hele land' uitermate trots zijn op de ontwikkeling die het land heeft doorgemaakt. Van een arm land dat op het wereldtoneel geen grote rol speelde is China sinds de communisten op 1 oktober 1949 de macht overnamen uitgegroeid tot de op twee na grootste economie en een wereldmacht.

Onvermeld bleven donderdag en in de talloze voorbeschouwingen op de herdenking de Culturele Revolutie en andere verwoestende campagnes van Mao Zedong, die aan tientallen miljoenen mensen het leven kostten. Ook werd met geen woord gerept over de problemen waar het land vandaag de dag mee kampt: de groeiende kloof tussen arm en rijk, de onstuitbare corruptie, de ernstige milieuvervuiling en de onrust in Tibet en de provincie Xinjiang.

Het spektakel deed denken aan de opening van de Olympische Spelen van vorig jaar in Beijing. Maar waar de Olympische Spelen China's entree op het wereldtoneel moesten illustreren, was de parade van donderdag bedoeld om het Chinese publiek te behagen.

''We zijn trots op de macht van China. China heeft zich de afgelopen zestig jaar zo snel ontwikkeld'', zei de gepensioneerde Wang Shumin, die de parade bekeek op een televisie in een winkeletalage. ''China neemt nu een plaats in op het wereldtoneel.''

De politie was zichtbaar aanwezig in de stad, duidelijk bang dat de situatie uit de hand zou lopen, door overenthousiasme van het publiek of door protesten. Het videoscherm voor het centraal station, dat gewoonlijk de hele dag programma's uitzendt, stond donderdag uit. Op straat klonk wel wat gemor over het besloten karakter van het festijn. ''Vroeger mochten we meelopen in parades of in elk geval langs de kant van de weg staan om de parade te zien langstrekken'', zei een voetganger, Winston Liu. ''Nu is daar geen sprake van. Het zal wel met veiligheid te maken hebben.''

In Hongkong, dat dankzij zijn semi-autonome status grotere vrijheid geniet dan de rest van China, demonstreerden enkele honderden mensen donderdag tegen de slechte mensenrechtensituatie in China. Veel demonstranten droegen borden met zich mee waarop werd gerefereerd aan de bloedige onderdrukking van de democratiseringsbeweging, in juni 1989. Een klein aantal demonstranten kwam in botsing met agenten, die hen tegenhielden toen ze het Chinese verbindingskantoor naderden. Ze droegen een lijkkist met zich mee die symbool stond voor de slachtoffers van vervolging door de Chinese overheid. Een fotograaf van het persbureau Associated Press zag dat twee demonstranten door de politie werden afgevoerd. Twee andere demonstranten klommen bovenop een politiebusje.

Vijfhonderd aanhangers van de verboden spirituele beweging Falun Gong hielden een stille protestmars.

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu pakte de politie bijna zeventig Tibetaanse ballingen op die demonstreerden tegen het communistische bewind in China. Ook bij de Chinese ambassade in New Delhi werden demonstrerende Tibetanen opgepakt. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden