Volkert van der Graaf hoeft zich niet meer te melden

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft zich niet meer te melden bij de reclassering.

Volkert van der Graaf Beeld ANP
Volkert van der GraafBeeld ANP

Dat is de uitkomst van een kort geding dat Van der Graaf had aangespannen tegen de Staat.

Hij verzette zich tegen zijn meldplicht bij de reclassering en omdat hij zich in het buitenland wil vestigen. Het is niet bekend waar hij in het buitenland wil gaan wonen en of dat alleen is of met zijn gezin.

Volgens Van der Graaf heeft zijn meldplicht geen enkele toegevoegde waarde en het belette hem in zijn wens om te emigreren. De rechter heeft hem gelijk gegeven.

Recidiverisico
"Bij de beoordeling van de vraag of de meldplicht bij de reclassering moet worden gehandhaafd, speelt de ernst van het gepleegde feit geen rol meer. Daarvoor is van belang of deze bijzondere voorwaarde nog zinvol is met het oog op het terugbrengen van het recidiverisico. Dat is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de reclassering niet het geval", aldus de rechtbank in het vonnis.

De meldplicht is met onmiddellijke ingang geschorst.

De 48-jarige Van der Graaf moest zich iedere zes weken melden. Dat was een van de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten.

De contactverboden gelden nog altijd, benadrukt de rechtbank dinsdag. Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op de politicus in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten.

Moeizaam
Het contact tussen Van der Graaf en de reclassering verliep moeizaam. De landsadvocaat zei tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden dat dat komt door de starre houding van Van der Graaf. "Hij verzet zich continu tegen de voorwaarden."

Op een gegeven moment wilde Van der Graaf volgens haar geen mondeling antwoord meer geven, daarom typte hij de antwoorden op zijn laptop en toonde die vervolgens aan de medewerker.

Of er hoger beroep tegen het vonnis komt, kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. "We beraden ons op het vonnis." Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het OM waren samen gedaagd door Van der Graaf.

Zie ook: Volkert: er wordt een karikatuur van me gemaakt

Familie Fortuyn wil dat Volkert snel vertrekt

De familie van Pim Fortuyn hoopt dat Volkert van der Graaf snel het land verlaat.

"De familie heeft kennisgenomen van de uitspraak en juicht spoedige en daadwerkelijke emigratie van Van der Graaf toe", laat advocaat Richard van der Weide namens de familie weten.

"Onderzocht wordt nog hoe juridisch kan worden bewerkstelligd dat hij daadwerkelijk het land verlaat en niet meer terugkeert. De familie wil bij voorkeur nooit meer met de persoon Van der Graaf geconfronteerd worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden