Volkert van der Graaf doet aangifte om laster

Volkert van der Graaf heeft dinsdag aangifte gedaan tegen CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke vanwege smaad en laster. 

Volkert van der G. in 2018Beeld ANP

Hij vindt dat de uitspraken over hem van de twee zaterdag in het radioprogramma WNL Op Zaterdag niet door de beugel kunnen, meldde zijn advocaat Willem Jebbink.

Het tweetal gaf commentaar op de berichtgeving dit weekend dat Van der Graaf, die Pim Fortuyn doodde in 2002, zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling zou houden. Van der G. is niet geëmigreerd, wat een van de argumenten was om van zijn fysieke meldplicht bij de reclassering af te komen. 

Volgens Jebbink stelden de CDA’er en VVD’er ‘ten onrechte’ dat zijn cliënt zich niet aan de voorwaarden van zijn invrijheidstelling houdt en misbruik maakt van de rechtsstatelijke vrijheden.

Vogelvrij

Volgens de advocaat wordt zijn cliënt neergezet als iemand die onbetrouwbaar is en zich niet aan de voorwaarden houdt. “Maar dat heeft hij altijd wel gedaan. Wij willen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met wat er publiekelijk over hem gezegd wordt,” aldus Jebbink. Het mag niet zo zijn dat Van der Graaf ‘vogelvrij is en dat iedereen maar van alles over hem zegt’, ook omdat dit weer tot onterechte commotie leidt, vindt de advocaat.

Jebbink hekelt dat juist politici ‘voor eigen politiek gewin’ onwaarheden verkondigen over zijn cliënt. “Het klopt niet en het moet gestopt worden,” zegt hij. Hij ziet dat door dit soort beweringen opnieuw een publieke en politieke discussie losbarst over de aanscherping van de voorwaarden voor zijn cliënt. Het Openbaar Ministerie (OM) kan hierover besluiten.

Volgens Jebbink is het emigratieverhaal een eigen leven gaan leiden en was het een van de vele argumenten om van de meldplicht af te komen. De kern was dat het geen zin meer had omdat er geen recidivegevaar is, aldus de advocaat. Hij deed dinsdagochtend namens zijn cliënt aangifte bij de hoofdofficier van justitie in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden