Volkert van der G.: er wordt een karikatuur van me gemaakt

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, wil zich niet meer iedere zes weken melden bij de reclassering en naar het buitenland verhuizen. Om onder de meldplicht uit te komen, had hij een kort geding aangespannen tegen de Staat.

Van der Graaf wil in het buitenland gaan wonen.Beeld anp

De landsadvocaat liet dinsdag in de Haagse rechtbank weten geen probleem met emigreren te hebben, maar die meldplicht moet blijven.

"Door de houding van Van der G. is er geen goed zicht op zijn functioneren. Er bestaan zorgen wat er kan gebeuren als de ondersteunende factoren wegvallen."

Het contact tussen Van der G. en de reclassering verloopt uiterst moeizaam. Sterker nog, volgens haar is er geen enkel geval bekend waarbij het contact zo stroef verloopt.

Voorwaarden
Van der G. (48) moet zich geregeld melden. Dat is een van de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten.

Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten.

De landsadvocaat schetst de volgens haar starre houding van Van der G. "Hij verzet zich continu tegen de voorwaarden." Op een gegeven moment wilde Van der G. volgens haar geen mondeling antwoord meer geven, daarom typte hij de antwoorden op zijn laptop en toonde die vervolgens aan de medewerker.

Karikatuur
Van der G. vindt dat er een karikatuur van hem geschetst wordt. "Ik ben altijd verschenen, op iedere afspraak, ik houd me aan alle voorwaarden." Volgens hem maakt de reclassering fouten, onder meer door zijn verkeerde telefoonnummer te gebruiken of omdat zijn mail in de spambox belandde. "Die komen vervolgens op mijn bordje terecht."

Volgens Van der G.'s advocaat Willem Jebbink heeft die meldplicht geen enkele toegevoegde waarde meer. Jebbink zegt dat Van der G. inmiddels vier jaar "probleemloos" functioneert in de maatschappij. "Hij wil elders in de wereld een bestaan opbouwen. Hij kan hier geen betaald werk vinden."

Naar welk land Van der G. wil verhuizen en of zijn partner en kind meegaan, is niet duidelijk geworden.

De rechtbank doet 29 mei uitspraak.

Volkert van der G. dinsdag bij aankomst bij de rechtbank voor het kort geding.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden