'Volgende week knopen doorhakken'

HILVERSUM - Volgende week moeten in de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet knopen worden doorgehakt. Dit zeggen zowel CDA-leider Jan Peter Balkenende als PvdA-voorman Wouter Bos.Balkenende meldde gistermiddag, na drie dagen onderhandelen op landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum, dat 'behoorlijke vooruitgang' is geboekt. Volgens Bos zijn alle onderwerpen inmiddels besproken. ChristenUnie-leider André Rouvoet verklaarde 'dik tevreden' te zijn. ''We hebben veel werk verzet en in alle openheid diepgaand met elkaar gesproken.''

Net als twee weken geleden in Beetsterzwaag, waar de drie fractievoorzitters hun eerste gespreks-ronde buiten Den Haag hielden, wilden zij ook nu niet zeggen op welke punten overeenstemming is bereikt en op welke niet.

Volgende week wordt het spannend

Volgens Bos is het 'niet behulpzaam' de al bereikte compromissen naar buiten te brengen, zolang de drie partijen het niet over alles eens zijn. Bos wilde geen antwoord geven op de vraag of hij van plan is zelf in het kabinet te gaan zitten. ''Dat is nog niet aan de orde. We hebben het nu over de grote vragen, niet over de poppetjes.''

Vanaf volgende week zal het er om spannen. De drie partijleiders moeten het eens zien te worden over de moeilijkste punten. Maandagavond praten ze onder leiding van informateur Herman Wijffels verder op het Catshuis, vanaf woensdag trekken ze zich opnieuw drie dagen terug, op een nog onbekende locatie. Hoe lang de drie partijleiders nog nodig denken te hebben, wilden ze niet zeggen. Het is nog steeds de bedoeling dat er voor de Statenverkiezingen op 7 maart een nieuw kabinet is.

Op landgoed de Zwaluwenberg, eigendom van het ministerie van Defensie, hadden de drie partijleiders deze week hun vaste assistenten bij zich: de Kamerleden Maxime Verhagen (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie). De onderhandelingen gingen telkens tot middernacht door.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden