Volgende stap gemeente: Airbnb zelf ook aangepakt

Amsterdam wil verder gaan in de aanpak van illegale vakantieverhuur: boetes uitdelen aan Airbnb en Booking, die medeplichtig zijn aan een delict. Vanuit de Tweede Kamer komt hulp, nota bene van de SP en de VVD.

Michiel Couzy
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam Beeld ANP
Toeristen met rolkoffers op de grachten in AmsterdamBeeld ANP

Het zou iets nieuws zijn, zegt wethouder Laurens Ivens, als Amsterdam de sites kan aanpakken die illegale vakantieverhuur van woningen mogelijk maken; bedrijven als Airbnb en Booking.

"We hebben al meer mogelijkheden gekregen om verhuurders aan te pakken, maar dat geldt nog niet voor de verhuursites."

Ivens schreef een brief aan de Tweede Kamer, die dinsdagavond debatteert over vakantieverhuur, naar aanleiding van berichten dat huisjesmelkers prominent aanwezig zijn op Airbnb.

"Ik verwacht hulp van de Tweede Kamer, omdat ik weet dat huisjesmelkers een doorn in het oog zijn van diverse partijen," zegt hij.

Die hulp is in aantocht: de VVD en SP zullen dinsdagavond een voorstel indienen dat het mogelijk maakt sancties op te leggen aan platforms als Airbnb.

Strengere regels
In Amsterdam staan inmiddels zo'n 20.000 advertenties voor vakantieverhuur op Airbnb, een record. Daar komt nog verhuur via kleinere sites bovenop, zoals Booking.com.

Die verhuur van woningen aan toeristen veroorzaakt veel overlast, blijkt uit het groeiende aantal klachten. Ook het aantal meldingen van fraude neemt toe.

In Amsterdam mogen bewoners hun woning niet langer dan zestig dagen per jaar verhuren en aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat nog altijd woningen worden aangeboden aan grotere groepen dan vier personen. Airbnb grijpt niet in.

Begrenzing
Amsterdam gaat strengere regels invoeren, gericht tegen de verhuurders, zoals een begrenzing tot dertig dagen per jaar. Bij illegale verhuur krijgen ze een boete. Dat Airbnb niet ingrijpt en het illegale aanbod op de site heeft staan, blijft onbestraft.

De Kamerfracties van de VVD en SP, een opmerkelijke politieke kongsi, steunen Amsterdam. In de motie die dinsdagavond aan de orde komt, stellen ze voor woonfraude op Airbnb als economisch delict te bestempelen.

Een malafide verhuurder is dan strafbaar. Dit maakt het mogelijk om de winsten van illegale kamerverhuur via Airbnb van de verhuurder af te pakken, gevolgd door een boete.

De twee partijen gaan een stap verder en stellen voor om ook platforms als Airbnb aan te pakken. Precies zoals Amsterdam wil.

Economisch delict
"Malafide verhuurders moeten hard worden aangepakt. Nu calculeren ze in dat ze een bestuurlijke boete krijgen en gaan ze vrolijk verder met hun praktijken," zegt Daniël Koerhuis van de VVD.

20.000

In Amsterdam staan inmiddels zo’n 20.000 advertenties voor vakantieverhuur op Airbnb, een record.

"Ik wil dat de minister deze fraude als economisch delict bestempelt. Daardoor kunnen we de winsten van deze criminelen afpakken. Dat is het enige wat ze echt voelen."

Hij trekt op met Kamerlid Sandra Beckerman van de SP. Door deze samenwerking van een coalitie- en oppositiepartij gloort een meerderheid.

Beckerman en Koerhuis hadden voor de zomer al succes met een motie die illegale verhuur van sociale huurwoningen bestempelt als economisch delict. Ze rekenen op dezelfde meerderheid. Dat zou in nog een opzicht opmerkelijk zijn.

VVD'er Koerhuis fulmineert op Twitter regelmatig over het linkse college in Amsterdam, maar dinsdagavond schiet hij nota bene SP-wethouder Laurens Ivens te hulp.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden