Volgende eiland IJburg in de maak

De gemeente mag in oktober of november met de landaanwinning zal beginnen, ook al bestaat de mogelijkheid dat de eilanden weer weg moeten als het nieuwe bestemmingsplan er niet doorkomt. Foto ANP Beeld
De gemeente mag in oktober of november met de landaanwinning zal beginnen, ook al bestaat de mogelijkheid dat de eilanden weer weg moeten als het nieuwe bestemmingsplan er niet doorkomt. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente mag van de Raad van State in het najaar beginnen met het opspuiten van het Middeneiland, het eerste van vier eilanden die het tweede deel van IJburg zullen vormen.

De Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer wilde het aanleggen van de eilanden laten verbieden omdat de natuur er mogelijk onder zou lijden. Volgens de Raad van State heeft de gemeente echter voldoende maatregelen getroffen om de natuur te beschermen.

De gemeente mag van de provincie met het aanleggen van de eilanden beginnen voordat het nieuwe bestemmingsplan definitief is. Een woordvoerster laat weten dat de gemeente in oktober of november met de landaanwinning zal beginnen, ook al bestaat de mogelijkheid dat de eilanden weer weg moeten als het nieuwe bestemmingsplan er niet doorkomt.

''Maar we denken ons huiswerk zo goed gedaan te hebben dat we de procedures met vertrouwen tegemoetzien.'' In 2004 moest de gemeente wel bakzeil halen. Toen oordeelde de Raad van State dat onvoldoende was gewaarborgd dat de nieuwe eilanden geringe invloed zouden hebben op het milieu en de komst van trekvogels.

Daarom heeft Amsterdam geïnvesteerd in natuurprojecten rond IJburg en zijn maatregelen getroffen om de rust voor fouragerende vogels zo veel mogelijk te garanderen. Zo zijn een strand een jachthavenuit de plannen geschrapt, net als, en komen er voorzieningen waarmee 's nachts 'over het water scherende koplampen van auto's' worden tegengegaan. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden