Volendam weet waarom het op Wilders stemt

PVV leider Geert Wilders (L) en lijsttrekker Barry Madlener. Foto ANP Beeld
PVV leider Geert Wilders (L) en lijsttrekker Barry Madlener. Foto ANP

VOLENDAM - In de haven van Volendam knikt Klaas Tol (44) tevreden als hij hoort dat Geert Wilders zijn grootste zege in het vissersdorp heeft geboekt. ''Dit is een dorp van harde werkers.

Maar de belasting die we betalen, zien we verdwijnen in Europa. Het is tijd dat Nederland weer aan zichzelf gaat denken.'' De PVV is volgens Tol de enige partij in Nederland die Brussel wil aanpakken. Reden voor hem donderdag op deze partij te stemmen, met bijna veertig procent van de andere Volendammers die naar de stemlokalen gingen.

''Het blijkt maar weer eens dat we hier tamelijk eensgezind zijn,'' zegt Ton Hegeraad (56) even verderop in café Lennon's. ''Tijdens de volgen- de verkiezingen blaast Geert iedereen van de tafel.'' Ook Annie, die verder liever ano- niem blijft, mengt zich in de discussie over de beweegredenen van de dorpelingen om PVV te stemmen.

''Europa heeft ons allerlei regeltjes opgedrongen. Zo ligt de nieuwbouw van de hele wijk hierachter stil, omdat er een zeldzame kikker is gevonden. Belachelijk. Die woningen worden almaar duurder. Waar moe- ten de jongeren dan terecht?'' In de viswinkel bij de parkeerplaats aan de haven pakt Job Keizer (60) palingen in. Zijn verklaring voor het PVV-succes: ''Volendammers hebben een hekel aan luiheid.'' (JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden