Volendam snuift meer dan Parijs

In Volendam en omstreken worden meer coke en xtc gebruikt dan in de meeste grote Europese steden.

Frans Bosman
Archiefoto. Jan Peter Balkenende trekt -geflankeerd door de Volendamse Ooitje (oma)- een T-Shirt aan met het opschrift 'Fuck Drugs'. Beeld ANP
Archiefoto. Jan Peter Balkenende trekt -geflankeerd door de Volendamse Ooitje (oma)- een T-Shirt aan met het opschrift 'Fuck Drugs'.Beeld ANP

Dit blijkt uit onderzoek van het KWR Watercycle Research Institute, dat ook de situatie in twintig grote Europese steden onderzocht. Volendam laat Milaan, Parijs en Londen achter zich in hoeveelheid drugsgebruik per hoofd van de bevolking.

In en rond het vissersdorp worden 1100 lijntjes per dag gesnoven. Dat is één lijntje cocaïne op veertig inwoners per dag. Volendammers blijken ook grootgebruikers van xtc te zijn. Het dorp staat met xtc op nummer drie in Europa. Alleen in Amsterdam en Eindhoven wordt meer geslikt.

De gegevens over het drugsgebruik in en rond Volendam kwamen aan het licht na een onderzoek van het rioolwater bij de zuiveringsinstallatie in Katwoude. De installatie werkt voor 44.000 inwoners, de helft woont in Volendam.

Volgens UvA-hoogleraar Pim de Voogt is na een week monsteren gebleken dat gemiddeld per dag de restanten van 1,23 gram pure cocaïne per duizend inwoners in het rioolwater zaten. Bij xtc werd gemiddeld 65 milligram per dag per duizend inwoners aangetroffen.

De Voogt: 'In het weekeinde lag het wel op 200 milligram.' Het Watercycle Research Institute onderzoekt sinds drie jaar het rioolwater op drugs. Er worden monsters genomen voordat het water de reinigingsinstallatie ingaat.

Het Volendamonderzoek is in opdracht van tv-zender BNN uitgevoerd. Hun programma Spuiten en Slikken besteedt zondag meer aandacht aan de uitkomsten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden