Plus

Volbouwen tuinen in West baart omwonenden zorgen

De binnentuinen van Amsterdam worden volgebouwd. Door de booming huizenmarkt is elke vierkante meter in de binnenstad ongeveer vijfduizend euro waard. In de Helmersbuurt gaat al het groen eraan.

De tuin van Eerste Helmersstraat 143 Beeld Jean-Pierre Jans

Groen in de stad is schaars. Al sinds de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel wordt gehecht aan binnentuinen. Toch kunnen huiseigenaren door de stijgende vierkantemeterprijzen vaak de verleiding niet weerstaan groen op te offeren aan woonruimte. Ambtenaren krijgen zij vaak mee bij de vergunningaanvragen.

Ook in Oud-West, de groenarmste wijk van de stad, slagen bewoners er in tuingrond te bebouwen, wat in strijd is met bestemmingsplannen.

Een aantal buren laaft zich aan de tuin van Carla Kolner en haar man Hans van de Veerdonk, op de Eerste Helmersstraat 139.

Naast Kolner zitten de buurvrouw, Marie-José de Beaumont, van 141, en haar broer Eddy de Beaumont, die op nummer 145 woont. Het gespreksonderwerp is het huis op nummer 143.

Kelder
Die woning werd lang bewoond door een oudere dame die onlangs is overleden. De erven deden de woning in de verkoop. De koper had een rigoureuze verbouwing in petto. Net als veel andere pandeigenaren besloot hij via de plaatsing van een betonnen bak een kelder onder de woning te maken, waardoor het huis al snel acht ton waard is.

Die bak wordt nu doorgetrokken en vier meter diep de tuin ingelegd, wat nog eens 140.000 euro extra aan gewonnen woonruimte oplevert. Het probleem daarvan is dat de afwatering in de tuinen er door wordt verstoord. Maar waar de buren meer problemen mee hebben, is de extra opbouw van 2,5 meter hoog die op de kelder komt te staan en zal worden voorzien van een dakterras.

"Onze privacy is weg," zegt Kolner. "Bovenop de kelder wordt een aanbouw gemaakt, met daarop een dakterras. De tuinen raken overspoeld, omdat het water niet weg kan." Haar man: "En dan willen ze ook nog de berk omhakken."

Diepe tuinen
Kolner schetst de oorspronkelijke opzet met terrassen op de begane grond. Hoge schuttingen verhinderen inkijk. Iedereen kijkt beneden vanaf zijn huis de diepe tuinen in. Het meeste geluid wordt door schuttingen en groen gedempt en draagt daardoor niet ver. Hoe anders wordt dat als nieuwe buren vanaf de hoogte op de oudere bewoners neerkijken?

"Wij hebben dan ineens een uitbouw van 2,5 meter met daarop een terras naast ons," zegt Eddy de Beaumont. "Vanaf dat dakterras kijken ze mijn slaapkamer in. Daar heb ik geen zin in."

De Beaumont grijpt alle juridische middelen aan om te verhinderen dat het zo ver komt. Brieven aan het stadsdeel zijn echter grotendeels onbeantwoord gebleven.

Bouwsels
Het dichtbouwen van de Amsterdamse binnentuinen en het fröbelen met opbouwen en dakterrassen is niet nieuw. In West, en zeker in de Eerste Helmersstraat is het schering en inslag, met voorbeelden op de nummers 115, 173, 175, 177, en 179. De eigenaar van 195 is net begonnen.

Jan Willem van der Veer, een van de verontruste buren, is boos over de bebouwing van nummer 183. Daar diende de projectontwikkelaar een tekening in voor een bak onder het huis, waarvoor hij toestemming kreeg.

Hij bouwde echter een grotere bak en opbouw dan op de tekening stond. Die kwam ermee weg tot Van der Veer de bouwsels in de tuin zag en een architect de tekeningen las.

De inspectie van het stadsdeel vroeg Van der Veer tevergeefs de zaak in der minne te schikken. De rechter moet er nu aan te pas komen.

Dienstbaar aan bouwers
Ook in andere straten in West, zoals de Kanaalstraat, worden tuinen volgebouwd. En door het ondergronds bouwen wordt ook daar de afwatering bemoeilijkt.

Het stadsdeel West reageert volgens de bewoners vooral dienstbaar aan bouwers. Zij krijgen vaak een vergunning waarop staat dat de bouw in afwijking van het bestemmingsplan wordt toegestaan. De Beaumont: "Dat deugt niet! Als standaard wordt afgeweken van het beleid, moet er nieuw beleid komen."

'Onze privacy is weg,' zegt Kolner. 'Bovenop de kelder wordt een aanbouw gemaakt, met daarop een dakterras' Beeld Jean-Pierre Jans

De hoorcommissie van Welstand heeft het stadsdeel geadviseerd in elk geval het terras op de uitbouw af te wijzen.

De gemeente Amsterdam laat weten dat in de meeste bestemmingsplannen het aanleggen van kelders is toegestaan en dat voor aanbouwsels in West vaak geen vergunning nodig is. De genoemde voorbeelden lijken te vallen onder de 'planologische kruimelgevallen', waarbij ook vergunningsvrij een aanbouwsel gebouwd mag worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden