Plus

Voir Du Pays

Het moet een krankzinnige overgang zijn: het ene moment vechten Aurore (Ariane Labed) en Marine (Soko) nog aan het front in Afghanistan, een uur of wat later wandelen ze met hun eenheid een vijfsterrenhotel op Cyprus binnen.

Mike Peek
Voir Du Pays Beeld -
Voir Du PaysBeeld -

Het officiële doel van de tussenstop is 'decompressie': de soldaten praten over hun ervaringen in de oorlog en roepen met virtualrealitybrillen specifieke herinneringen op. Maar de échte verwerking vindt plaats in de vrije uurtjes, tussen volgevreten toeristen die nog nooit oorlog hebben gezien.

Het belangrijkste effect van deze nieuwe omgeving, zo illustreren de zussen Coulin (die in 2011 debuteerden met 17 Filles), is dat de eenheid uit elkaar valt. Zonder gemeenschappelijk doel steekt seksisme de kop op. De vrouwen zijn plots weer prooien in plaats van collega's.

Ook tijdens de gemeenschappelijke sessies scheurt de groep in tweeën. Sommigen willen graag over de oorlog praten, anderen sluiten hun gevoelens juist hermetisch af. Zij zijn bang dat elk teken van menselijkheid wordt uitgelegd als zwakte, een reden voor ontslag.

Anti-oorlogsfilm
Met dat luxe hotel als decor sust Voir Du Pays je langzaam in slaap. De nette kamers, het fijne zwembad en die steriele vergaderruimtes suggereren een afstand tot het slagveld die de militairen helemaal niet voelen.

Ze mogen tijdens de officiële momenten dan netjes rechtop zetten, uit hun lichaamstaal blijkt dat ze cold turkey zijn afgekickt van een adrenalineverslaving. De soldaten missen hun vijand en dus ontaardt alles wat een spelletje zou moeten zijn in bikkelharde competitie.

Voir Du Pays is een originele en krachtige anti-oorlogsfilm. Afghanistan heeft deze jongens en meisjes voor het leven beschadigd. Daar gaan drie dagen Cyprus niets aan veranderen. Sterker: de 'nazorg' die het Franse leger verleent, is onlosmakelijk verbonden met de toekomst van de militairen. Zelden was een vicieuze cirkel zó destructief.

Voir Du Pays

Regie Delphine Coulin, Muriel Coulin
Met Ariane Labed, Soko, Karim Leklou
Te zien in Cinecenter, Eye, The Movies

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden