Vogelnest op boot heeft rechten

Het gebeurt maar al te vaak dat botenbezitters een nest op de kant zetten. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Leuk die lentedagen, maar niet voor de broedende vogels die uitgerekend een sloep in de Amsterdamse grachten hebben uitgekozen om een nest op te bouwen.

Complete gezinnen worden nu, tijdens de eerste mooie vaardagen, door Amsterdammers de bootjes uitgegooid, zegt Gerrit Zant van vogelopvang De Toevlucht in Zuidoost. Het resultaat: ontwrichte gezinnen en dakloze kinderen, die niet zelden hun ouders zijn kwijtgeraakt.

Dagelijks komen wezen bij De Toevlucht binnen. Zeker tijdens en vlak voor Koninginnedag, wat traditioneel toch het informele startsein is voor het pleziervaartseizoen in de stad.

Zant begrijpt wel hoe het gaat. Bootje ligt maandenlang te verpieteren in de gracht - half gezonken - de zon breekt door en de botenbezitters willen het water op. Dan blijkt je sloep door een meerkoetenfamilie gekraakt. Wat te doen? "Niet aankomen. Wachten tot ze weg zijn. Vrijwillig! Dan had je er maar eerder bij moeten zijn."

Toch gebeurt het maar al te vaak dat botenbezitters een nest op de kant zetten. "Zo van: zet daar maar lekker neer. Moeders vindt ze wel. Maar dat is dus niet zo. Vogels kennen geen huisnummers. Moeder komt terug op de plek en als ze daar niks aantreft, tja, dan dobbert ze daarna nog wat rond en daarna is ze weg."

Ondertussen zijn de kleintjes aan de lokale reigers, honden en katten overgeleverd. Het vernielen van het nest van broedende vogels is strafbaar en de daders kunnen op boetes rekenen die kunnen oplopen tot wel duizend euro.

Zant adviseert botenbezitters om bijna dagelijks bij het bootje te controleren of er geen bouwwerkzaamheden zijn. "Als het nest in aanbouw is, ruim je het op. Maar let op: je bent al snel te laat. Zo'n nest bouwen ze in vier, vijf dagen. Binnen tien dagen zitten ze volop te broeden en kun jij niet meer varen."

Vooral meerkoeten, wilde eenden en waterhoentjes hebben er een handje van, in halfgezonken bootjes te gaan nestelen. "Als het maar drijft. Ze slepen de halve Amstel leeg aan plastic zakken en bekertjes en bouwen daar hun nest van."

Het loopt storm bij De Toevlucht. Net nog: twee piepjonge meerkoetjes. "Nog geen paar dagen oud." En dan heb je ook nog de snoeislachtoffers. "Het is mooi weer, de tuin moet op orde - hup die zaag erin. Mensen kijken niet eens wat er in zit." Coniferen worden gesnoeid, de klimop. Zo gaan er ook merelnestjes aan. Of die van winterkoninkjes. "Maar ik hoorde het laatst ook over een staartmees. Als er een staartmees in je tuin zit te broeden dan is dat bijzonder, hoor."

Zant kan het natuurlijk niet hard maken, maar hij hoort wel vaak ongeloofwaardige verhalen van de mensen die gewonde vogels komen brengen. Uit de boom gewaaid? Gevallen? Smoesjes, als je het vraagt. Laatst kreeg hij drie babykuikens van eksters.

Nog helemaal kaal. Zo jong dat de oogjes nog dichtzitten. Die moeten in een flinke boom hebben gezeten, maar die man zei dat ze uit de boom waren gewaaid. Waar is die wind dan? We zijn vier, vijf dagen heel intensief met die jongen bezig geweest, maar ze gingen toch dood." (MALIKA SEVIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden