'Vogelgriep overgedragen van mens op mens'

Chinese wetenschappers hebben tot nu toe het sterkste bewijs gevonden dat een nieuw type vogelgriep zich soms kan verspreiden van mens tot mens. Dat schrijven zij in het medische tijdschrift de British Medical Journal. Ze benadrukken echter dat het virus nog steeds niet gemakkelijk is over te dragen.

Martine Steenvoort
Een man vervoert eensen naar een pluimveemarkt in Ha Vy, buiten Hanoi. Beeld REUTERS
Een man vervoert eensen naar een pluimveemarkt in Ha Vy, buiten Hanoi.Beeld REUTERS

De onderzoekers interviewden de familie en vrienden van een Chinese vader (60) en dochter die beiden overleden na besmet te zijn met het vogelvirus H7N9. Beide slachtoffers leefden in hetzelfde huishouden.

De vader ging regelmatig naar een pluimveemarkt in het oosten van China. In maart werd hij in het ziekenhuis opgenomen nadat hij zich niet goed voelde, en begin mei overleed de man aan multi-orgaanfalen. Zijn 32 jaar oude dochter was niet naar een pluimveemarkt geweest, maar zorgde wel voor haar vader in het ziekenhuis. Zij werd zes dagen na het laatste contact met haar vader ook ziek en overleed later aan multi-orgaanfalen.

Levende vogels
Het virus werd voor het eerst in maart dit jaar gemeld. Eind mei waren er 132 gevallen van besmetting en 37 doden in China en Taiwan. Gezondheidsambtenaren vermoeden dat patiënten hoogstwaarschijnlijk door levende vogels op pluimveemarkten zijn besmet. Het aantal besmettingen lijkt niet meer toegenomen sinds Chinese autoriteiten maatregelen hebben ondernomen, zo zijn pluimveemarkten nu gesloten.

Het laatste slachtoffer viel in de provincie Henan. Een 56-jarige man overleed twee weken nadat de infectie was geconstateerd. Hij was niet in direct contact geweest met vogels, maar er hingen wel vogelkooien in de gang van het gebouw waar hij woonde.

De onderzoeksresultaten willen echter niet zeggen dat H7N9 per se de volgende griepepidemie dreigt te worden. 'Het geeft wel de noodzaak aan uiterst waakzaam te blijven', zegt een van de onderzoekers. 'De dreiging van H7N9 is geenszins voorbij.'

Een vrouw met een kip in Shanghai. Beeld ap
Een vrouw met een kip in Shanghai.Beeld ap
Een fokker loopt met zijn eenden langs een weg in Changzhou. Beeld REUTERS
Een fokker loopt met zijn eenden langs een weg in Changzhou.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden