Vogelgriep op nog twee bedrijven Kamperveen

Op nog twee bedrijven in Kamperveen is vogelgriep geconstateerd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vandaag.

De pluimveeboerderij in Kamperveen Beeld anp
De pluimveeboerderij in KamperveenBeeld anp

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft bij een eendenbedrijf direct naast het andere bedrijf aan de Leidijk klinische verschijnselen aangetroffen die passen bij vogelgriep. Het type vogelgriep is nog niet bekend.

Het eendenbedrijf heeft 15.000 dieren. De ziekteverschijnselen lijken zo op vogelgriep dat het bedrijf eveneens vrijdag wordt geruimd. Voor alle zekerheid wordt een derde bedrijf dat binnen een kilometer van de andere besmette boerderijen staat, ook leeggehaald. 'We nemen geen risico meer', aldus de NVWA.

Besmetting
Het is nog niet bekend of de besmette bedrijven in de Kop van Overijssel contact hebben gehad met de boerderij in Hekendorp, waar het eerste geval van vogelgriep zich deze week voordeed. 'Maar het is hier een zeer waterrijke omgeving, dus misschien hebben andere vogels er ook iets mee te maken', aldus burgemeester Bort Koelewijn van Kampen en de NVWA.

Doordat er nu op drie bedrijven in Kamperveen mogelijk vogelgriep is, wordt ook het grondgebied van Zwolle, Oldebroek en Hattem geraakt. Oldebroek sluit zich vanavond aan bij een informatieavond voor omwonenden in het stadhuis in Kampen. 'In een straal van 10 kilometer rond de boerderijen staan nog enkele tientallen andere pluimveebedrijven. Dat zijn er meer dan rond Ter Aar en Hekendorp, maar gelukkig is het hier nog geen Gelderse Vallei', aldus de NVWA. In de Gelderse Vallei zitten bijna alleen maar kippenboeren.

De GGD IJsselland deelt griepremmers en antivirusmiddelen uit in het nu afgesloten gebied in Kamperveen. Volgens de GGD is van vogelgriep type H5N8 nog nooit iemand in de wereld ziek geworden. Maar in Nederland waart ook de gewone wintergriep rond. Uit besmetting met vogelgriep zou een gevaarlijk nieuw griepvirus kunnen ontstaan, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden