Vogelgriep niet verder verspreid, vervoersverbod ingetrokken

De vogelgriep heeft zich niet verder verspreid. Het landelijk vervoersverbod wordt ingetrokken. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte vandaag bekend dat onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uitwijst dat op bedrijven in de omgeving van het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp geen vogelgriep is vastgesteld.

Redactie
Niet alleen in Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk is vogelgriep ontdekt. Op een boerderij in het oosten van Yorkshire waar eenden worden gefokt, is het virus zondag aangetroffen. Beeld epa
Niet alleen in Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk is vogelgriep ontdekt. Op een boerderij in het oosten van Yorkshire waar eenden worden gefokt, is het virus zondag aangetroffen.Beeld epa

De NVWA controleerde alle pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer rond de besmette kippenboerderij. Twee boerenbedrijven in de directe omgeving bleken maandag al niet besmet te zijn.

Omdat de vogelgriep verder niet is aangetroffen, vervalt het landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Dat verbod gold sinds dit weekeinde de besmetting in Hekendorp (gemeente Oudewater) werd vastgesteld. Het gaat om een vogelgriepvariant (H5N8) die zeer besmettelijk is voor gevogelte en ook overdraagbaar is op mensen die er milde griepverschijnselen van kunnen krijgen.

In een straal van 10 kilometer rond het besmette pluimveebedrijf blijft tot 18 december wel een vervoersverbod gelden. In het hele land blijft verder voor zeker dertig dagen de ophokplicht van kracht om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Dijksma wijst erop dat ook belangrijk is dat pluimveehouders letten op de hygiëne en bijvoorbeeld van kleding en schoenen wisselen als ze de stallen binnengaan.

Vogelgriep niet door trekvogels

De kans is niet groot dat de recente uitbraak van vogelgriep in Nederland is veroorzaakt door trekvogels. Zij lopen het virus hier juist op, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen.

Onderzoek onder wilde eenden, dat vorige maand werd afgerond, wijst uit dat rondtrekkende eenden het vogelgriepvirus waarschijnlijk niet meebrengen, maar vatbaarder zijn voor virussen die hier heersen dan eenden die in Nederland blijven. Over het verband tussen vogelgriep bij wilde vogels en bij pluimvee is volgens het NIOO nog veel onduidelijk.

'Het is een goede zaak dat nu gekeken is naar wilde eenden, maar er zijn meer trekvogels zoals ganzen en steltlopers', zegt een woordvoerster vandaag. 'Het zegt dus niet alles.' Ze vindt het voorbarig dat allerlei mensen nu dingen gaan roepen over de bron van de besmetting. Ze wacht liever de uitkomst af van de controles bij veertien pluimveebedrijven binnen een straal van tien kilometer rond het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp bij Gouda. 'Dan weten we weer iets meer, maar nog steeds niet alles.'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die toeziet op naleving van het vervoersverbod en de ophokplicht van vogels voert de controles uit. Het ministerie van Economische Zaken maakt de resultaten bekend.

Supermarkten vrezen voor een tekort aan eieren door de maatregelen in Nederland na de ontdekking van vogelgriep. Beeld anp
Supermarkten vrezen voor een tekort aan eieren door de maatregelen in Nederland na de ontdekking van vogelgriep.Beeld anp

Contact kippen en trekvogels vrijwel onmogelijk

Het vogelgriepvirus komt volgens het NIOO in de milde vorm voor bij watervogels zoals wilde eenden. Sommige van deze milde varianten kunnen zich bij pluimvee tot zogenoemde hoog-pathogene vormen ontwikkelen, die ook voor de mens gevaarlijk kunnen zijn.

Vogelbescherming Nederland sluit zich aan bij de bevindingen van het onderzoeksinstituut. Bij de boerderij in Hekendorp is contact tussen kippen en trekvogels volgens de vereniging vrijwel onmogelijk. 'Zolang niet duidelijk is op welke manier het virus H5N8 in ons land is gekomen, heeft speculeren voor alle partijen geen zin. De kans dat kippen van deze pluimveehouderij in contact met uitwerpselen van trekvogels zijn geweest is heel klein, omdat het een boerderij zonder vrije uitloop betreft.'

Ook H5N8 op Britse boerderij

De vogelgriep die op de boerderij van een Britse eendenhouder werd aangetroffen is dezelfde variant als in het Nederlandse Hekendorp en in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Op alle plaatsen gaat het om het H5N8-virus. Onduidelijk is nog hoe de besmettingen hebben kunnen plaatsvinden.

In Nederland en Duitsland zijn de kippen en kalkoenen geruimd. In Engeland gebeurt dat waarschijnlijk dinsdag. Britse veterinaire experts gaan ervan uit dat er een verband bestaan tussen de drie uitbraken. De Britse autoriteiten benadrukten dinsdag nog maar eens dat er geen risico's zijn voor de bevolking.

Eenden op een Engelse boerderij vaar de vogelgriep is geconstateerd. Beeld reuters
Eenden op een Engelse boerderij vaar de vogelgriep is geconstateerd.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden