'Vogelgriep Hekendorp is ook gevaarlijk voor mensen'

De vogelgriep die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp is een zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant. Om die reden worden beschermende maatregelen genomen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten.

Bij een pluimveeboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater) is vogelgriep vastgesteld. Beeld anp
Bij een pluimveeboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater) is vogelgriep vastgesteld.Beeld anp

Vanwege het hoge besmettingsgevaar geldt vanaf zondag 11.30 uur in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht.

Beschermende kleding
Voor mensen die direct en intensief in contact kunnen komen met besmet pluimvee, gelden beschermende maatregelen. 'Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan", aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden