'Vogelaar moet ingrijpen'

AMSTERDAM - Wethouder Tjeerd Herrema roept minister Ella Vogelaar op om het voor de wijkenaanpak benodigde geld desnoods weg te halen bij de woningcorporaties. Corporatiekoepel Aedes heeft nu lang genoeg de tijd gehad om de financiering van de 'Vogelaarwijken' in orde te maken, vindt hij.''Minister Vogelaar moet haar verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen,'' vindt Herrema. ''Het geduld is op. Een jaar praten binnen Aedes heeft niets opgeleverd.''

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting kan als toezichthouder over de corporatiesector uitstekend beoordelen hoe het afgesproken bedrag kan worden opgebracht, vindt Herrema. ''Dat hebben ze voor het opknappen van de Bijlmer ook gedaan.''

De corporaties gingen vorig jaar al akkoord met het investeren van 2,5 miljard euro in de veertig aangewezen achterstandswijken, waaronder wijken in Noord, Oost, Zuidoost en West. Voor dat geld zou Aedes een fonds in het leven roepen om te garanderen dat daarvan 750 miljoen aan onrendabele investeringen de wijken invloeit. Maar vorige week werd de systematiek achter dat fonds voor de tweede keer door Vogelaar naar de prullenbak verwezen omdat het te weinig zou opbrengen.

Aedes wil niet reageren op de mogelijkheid dat de corporaties gedwongen worden dat bedrag te overleggen. Donderdag vergadert de ledenraad over een ultieme poging om een fonds te ontwerpen dat wel aan de eisen van Vogelaar voldoet en Aedes wil daarop niet vooruitlopen.

Een woordvoerder van Vogelaar verwijst naar de belofte van vorige week dat het geld er hoe dan ook komt. Ze wacht de Aedesvergadering af. ''Dan staan haar verschillende instrumenten ter beschikking,'' zegt haar woordvoerder.

Intussen is Amsterdam nog altijd niet bereid om een akkoord te sluiten met Vogelaar over de bijdrage van het rijk aan de wijkenaanpak. De rekenmeesters van wethouder Herrema (Volkshuisvesting) zijn nog druk doende om te beoordelen of het kabinet voldoende bijdraagt.

In een brief stelde Vogelaar vrijdag Amsterdam ten minste zo'n 150 miljoen euro aan extra investeringen in het vooruitzicht. ''Zo'n brief helpt natuurlijk wel bij het afronden van de overeenkomst,'' zegt Herrema. Hij noemt het een stap in de goede richting, maar een eerste indruk leerde hem ook dat er nogal wat sigaren uit eigen doos tussen zaten. ''Het gaat soms toch om bedragen die al toegezegd waren,'' stelt Herrema vast. ''Het bedrag voor brede scholen, bijvoorbeeld, komt natuurlijk wel de wijken ten goede, maar wordt nu zomaar onder het label van de wijkenaanpak gehangen.''

Tegelijkertijd telt Vogelaar in de brief het gehele voor Amsterdam bestemde budget mee in haar opsomming van de investeringen in de wijken, bijvoorbeeld in het geld dat zij ter beschikking stelt voor inburgeringscursussen. ''Maar inburgeren moet in heel de stad gebeuren,'' zegt Herrema. ''Dan moet het er niet op uitdraaien dat in de rest van de stad straks niemand meer kan inburgeren.''

Eind december dreigde Herrema nog de afspraken met de woningcorporaties niet te ondertekenen als zij geen duidelijkheid gaf over de bijdrage van het rijk. Herrema zei toen dat Amsterdam tien tot twintig miljoen euro per jaar tekort kwam om de met de corporaties overeengekomen plannen uit te voeren. Die investeren de komende tien jaar jaarlijks 64,5 miljoen euro in de wijken.

In de loop van deze maand zal Herrema beoordelen of er genoeg geld van het rijk komt. Dan pas wordt duidelijk of hij zijn handtekening gunt aan de afspraken over de Vogelaarwijken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden