Vogelaar heft 75 mln bij corporaties

DEN HAAG - Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie legt de woningcorporaties dit jaar een heffing op van 75 miljoen euro. Zo wil ze ervoor zorgen dat ze voldoende extra geld beschikbaar stellen voor de veertig 'Vogelaarwijken'.Een plan van de corporaties om extra geld bijeen te brengen voor het opknappen van de veertig achterstandswijken, levert volgens haar veel te weinig op.

Die conclusie trekt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Vogelaar beraadt zich nog over maatregelen voor de komende jaren om de afgesproken extra bijdrage van - in totaal in tien jaar - 750 miljoen los te krijgen van de corporaties. Ze overweegt een speciale Heffingswet in te voeren.

De woningcorporaties zonder sociale huurwoningen in de veertig Vogelaarwijken hebben zich verplicht om een 'solidariteitsbijdrage' van 750 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de corporaties in de probleemwijken. Corporatiekoepel Aedes wilde daarvoor een steunfonds in het leven roepen, maar volgens Vogelaar levert dat te weinig op.

Dat fonds moest de corporaties in de veertig wijken - waaronder wijken in Amsterdam-Noord, Zuidoost, (Nieuw)West en Oost - meer geld geven om te investeren. Het is de bedoeling dat ze de komende tien jaar in totaal 2,5 miljard euro investeren.

Uit berekeningen van Vogelaar blijkt dat het fonds in plaats van 750 miljoen slechts 408 miljoen euro opbrengt.

Twee eerdere voorstellen van Aedes waren ook al niet naar de zin van de minister.

Die neemt nu zelf maatregelen om 'extra financiële ruimte' te regelen voor de corporaties die actief zijn in de probleembuurten.

Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting int dit jaar 75 miljoen euro bij de corporaties buiten de veertig wijken. Dat geld wordt uitbetaald aan de woningbouwverenigingen in de achterstandswijken.

Voorzitter Willem van Leeuwen van Aedes noemt het besluit van Vogelaar 'onbegrijpelijk' en 'buitengewoon teleurstellend'.

Hij verwacht dat het opknappen van de achterstandswijken nu vertraging oploopt, omdat een 'heffing niet van de ene op de andere dag is geregeld'.

Gemeenten wachten volgens hem nu af welke andere maatregelen minister Vogelaar treft, voordat ze in de wijken aan de slag gaan.

De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (Volkshuisvesting) is tevreden met de ingreep van Vogelaar.

Vorige week riep hij Vogelaar al op om het geld desnoods maar af te romen van de corporatiesector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden