Voetbalsters krijgen A-status NOC*NSF

De Nederlandse voetbalsters zijn door NOC*NSF beloond voor hun goede optreden bij het Europees kampioenschap.

De voetbalsters tijdens de huldiging. Beeld anp
De voetbalsters tijdens de huldiging.Beeld anp

De sportkoepel heeft Oranje, dat in Enschede ten koste van Denemarken de titel behaalde (4-2), de A-status gegeven. Dat houdt in dat de speelsters meer (financiële) mogelijkheden krijgen om zich fulltime op hun sport te richten.

Het NOC*NSF verleent de A-status aan sporters die bij de Olympische Spelen of WK bij de eerste acht eindigen, of bij een ander internationaal topsportevenement (dat wat betreft deelnemersveld en geleverde prestatie te vergelijken is met een WK) uitzonderlijk presteren.

Voorzieningen
De voetbalsters van Oranje krijgen nu de beschikking over een pakket aan voorzieningen, zoals verzekeringen, vervoersmogelijkheden, studieregelingen, carrièrebegeleiding na de topsport, onkostenvergoedingen en een mogelijke aanvulling op hun inkomen.

"Ere wie ere toekomt. Dit is echt een bekroning van de geweldige prestaties van onze dames. Met deze A-status zullen de Oranjeleeuwinnen ook in de toekomst vast onze verwachtingen blijven overtreffen'', aldus KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee.

Ook in 2009, toen Oranje op het EK in Finland de halve finale haalde, verkreeg de ploeg de A-status. Die status is altijd geldig voor een jaar. NOC*NSF en de KNVB bekijken nu welke prestatienormen er gelden voor het verlengen van de A-status na afloop van dat jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden