Update

Voetbalschermen bijna overal verbannen uit de stad

De overwinningen van het Nederlands elftal zorgen niet alleen voor vreugde, maar ook voor een hoop kabaal. Zoveel zelfs, dat grote schermen om de wedstrijd op te kijken voor het grootste deel uit de stad zijn verbannen. Alleen in het Arenapark kan de wedstrijd morgen op een groot scherm worden gevolgd.

Het Museumplein tijdens Nederland-Mexico Beeld Radio 538
Het Museumplein tijdens Nederland-MexicoBeeld Radio 538

De wedstrijd begint morgen om 22.00 uur. Mocht het weer op een verlenging en strafschoppen aankomen, dan zal de wedstrijd niet eerder dan 0.30 uur afgelopen zijn.

Dat kan voor nogal wat overlast zorgen, dachten de omwonenden van het Museumplein. Ze klaagden en in overleg met burgemeester Eberhard van der Laan werd de vergunning niet verleend. Op het plein, waar ieder WK een groot scherm staat om de wedstrijd te vertonen, zal het morgen dus stil zijn.

De vergunning voor het Westerpark is niet verleend door het stadsdeel, omdat daar doordeweeks geen grootschalige evenementen mogen plaatsvinden. De initiatiefnemers van het grote scherm op het Kwakersplein hebben zelf besloten hun aanvraag in te trekken.

Arenapark
Radio 538, dat de vertoning op Museumplein organiseerde, heeft een alternatief gevonden. Het radiostation is uitgeweken naar het Arenapark. Iedereen is welkom, maar eigen versnaperingen zijn niet toegestaan en er is maar één ingang open. 'Dus kom op tijd,' meldt 538 op de website.

Voor de rest van de grootschalige openluchtschermen is geen alternatief, wat het Arenapark tot de enige keuze maakt. 'Maar er kunnen zo'n 55.000 tot 60.000 mensen op het terrein. Ik neem aan dat dat genoeg is,' zegt een woordvoerder van de gemeente.

Geluidsoverlast
Er waren meer problemen rondom het voetbal kijken in de stad. De gemeente verbood café Roest in Oost om de wedstrijd in de loodsen op het terrein te vertonen, uit angst voor problemen. Café Goos in Zuid kreeg een laatste waarschuwing in verband met geluidsoverlast en ook het huiskamerstadion van Henk Winters in de Ten Katestraat gaat dit jaar niet door wegens klagende buren.

Cafés die nog niet gewaarschuwd zijn, nemen het zekere voor het onzekere. 'We hebben nog geen klachten gehad van buurtbewoners, maar weten dat we nou eenmaal tussen de huizen zitten,' vertelt de directrice van de Tolhuistuin in Noord. 'De eerste wedstrijden hebben we buiten gekeken, maar zaterdag zijn we voor het eerst naar binnen vertrokken en dat zal morgen weer gebeuren.'

Ook het Westerpark komt met een alternatief scherm in de Zuiveringshal op de Westergasfabriek. 'Er kunnen helaas maar 1500 mensen naar binnen, dus de capaiteit is beperkt,' meldt de organisatie. 'Voetballiefhebbers wordt daarom aangeraden zichzelf vooraf goed te informeren alvorens men afreist richting de Westergasfabriek.'

Volgens de gemeente zijn er nog genoeg plekken in de stad waar er wel voetbal gekeken kan worden. 'De stad telt zo'n 3000 cafés. Daar is genoeg ruimte,' aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden