Voetbalouders halen verhaal bij gemeente over kunstgras

Een groep Amsterdamse voetbal­ouders wil de ongerustheid over eventuele gezondheidsrisico's van de rubberen korrels in het kunstgras niet langer beperken tot de zijlijn en gaat verhaal halen bij de gemeente.

De bezorgdheid bij veel ouders en spelers is opnieuw opgelaaidBeeld anp

Na de berichten van de laatste tijd over de gezondheidsrisico's bij het ­gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden is de bezorgdheid bij veel ouders en spelers opnieuw opgelaaid. Laat je een kind trainen, omdat hij of zij zo graag wil en het team anders laat zitten, of hou je het voor de zekerheid thuis?

Het is de spagaat waarin veel ouders nu zitten, ook bij ASV Arsenal in Zuid. Een groep ouders uitte hun bezorgdheid in een brief aan de gemeente, de ­beheerder van de Amsterdamse ­velden. Woensdag wordt het onderwerp besproken in de gemeenteraad.

Bezorgdheid
"Ouders maken zich verschrikkelijk druk," zegt moeder Tanja Kronenberg. Haar zoon speelt bij de club op kunstgrasvelden met rubberen korrels, die deze zomer werden gelegd.

"Maar over die bezorgdheid hoor je ­alleen langs de lijn en via Whatsapp. Zo lijkt het naar buiten toe alsof we het allemaal wel prima vinden, maar er zijn ouders die hun kinderen er niet meer willen laten voetballen. De ­actiebereidheid groeit. Tegelijk wil je ook je kind of het team niet duperen."

Het doel: "Alle velden die niet voldoen aan de consumentennorm moeten weg." Maar de ouders willen ook van de gemeente weten waarom voor deze velden is gekozen, terwijl volgens hun al bekend was dat er giftige stoffen in konden zitten. "Die korrels liggen overal op de club en ze nemen het ook mee naar huis. Je vindt ze op de vloer, in het doucheputje."

Douchen
Media meldden deze week dat de ­eerste, onder meer door bandenbranchevereniging Vaco onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat relatief veel kankerverwekkende stoffen bevatten, iets wat Vaco tegenspreekt. Het RIVM raadt voetballen op de kunstgrasvelden niet af, maar adviseert wel na afloop te douchen en schone kleren aan te trekken.

Volgens Bert van de Rotte, voorzitter van ASV Arsenal, is nog niemand gestopt met voetballen. Wel kwamen in oktober minder kinderen trainen. De club deelt de bezorgdheid van de ­ouders (en spelers). "En al die verschillende berichten maken het er niet gemakkelijker op." De club houdt vast aan het onderzoek van het RIVM, dat in de tweede helft van december duidelijkheid moet bieden.

Ook de gemeente volgt de lijn van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), zegt een woordvoerder. "De winterstop gaat bijna in, dus voorlopig wachten we het onderzoek rustig af."

Kurk
Voetbalclub AFC liet begin oktober zelf monsters nemen door een onafhankelijk Duits onderzoeksbureau. De uitslag daarvan wordt deze week bekend.

Daarnaast nam de voetbalclub in Zuid direct maatregelen. Zo wordt er zo veel mogelijk op gras ­gespeeld en dragen keepers lange broeken. "Het leeft enorm en mensen maken zich zorgen. We zijn dan ook blij dat we het RIVM-onderzoek niet hoeven af te wachten," zegt voorzitter Ad Westerhof.

Voor Ajax was de uitzending van Zembla in oktober al aanleiding om de vier kunstgrasvelden met rubberkorrels op trainingscomplex De ­Toekomst te vervangen en SDW in West krijgt kunstgras met kurk in plaats van rubber.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden