Voetballers voor het leven geschorst na dood grensrechter

Vier voetballers die bijna drie jaar geleden verantwoordelijk waren voor de verwondingen die grensrechter Richard Nieuwenhuizen opliep bij een jeugdwedstrijd, mogen nooit meer voetballen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een vijfde speler is voor zestig maanden geschorst.

Nieuwenhuizen overleed een dag na de betreffende wedstrijd tussen Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1 aan zijn verwondingen.

De tuchtcommissie van de KNVB deed vandaag uitspraak. Vanwege de strafrechtelijke procedure van het Openbaar Ministerie, kon de voetbalbond pas in juni van dit jaar met de zaak beginnen. De spelers waren lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure al voorlopig geschorst.

De dood van Nieuwenhuizen, begin december 2012, zorgde voor veel ophef in Nederland. Het eerste weekeinde na de dood van de grensrechter, lag het amateurvoetbal helemaal stil. De vijf minderjarige verdachten zijn uiteindelijk berecht voor de fatale mishandeling. Zij kregen straffen tot 2 jaar. Een vader van een van de jongens kreeg in hoger beroep zes jaar cel.

Maximale straf

De tuchtcommissie van de KNVB vond de juniorregeling, met een maximale straf van 36 maanden niet voetballen, vanwege de omvang van het incident niet op z'n plaats en sprak daarom strafverzwaring uit. Ontzetting uit het lidmaatschap van de KNVB, wat voor vier van de vijf spelers geldt, is de maximale straf in de tuchtrechtspraak van het voetbal.

De schorsing van zestig maanden voor de vijfde voetballer is op 3 december 2012 al ingegaan. Hij is minder zwaar gestraft vanwege zijn blijk van verantwoordelijkheid voor zijn daden en het duidelijk betuigen van spijt over het leed dat hij de nabestaanden van Nieuwenhuizen heeft aangedaan, aldus de tuchtcommissie.

'Dit tragische incident is voor altijd onderdeel van de geschiedenis van het Nederlandse voetbal,' zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. 'Laten we er allemaal aan blijven werken dat zoiets tragisch nooit meer voorkomt in het voetbal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden