WK 2014

Voetballen voor een beter leven in Rio

Geboeid luisteren tientallen Braziliaanse kinderen op een veldje in Rio de Janeiro met een oranje bal tussen hun voeten naar Aron Winter. Op zijn shirt prijkt de tekst 'World Cup 90 94 98', voor de drie WK's waaraan de 84-voudig international heeft meegedaan.

null Beeld AP
Beeld AP

Winter staat in een achterstandswijk van Rio, waar zwaarbewapende militairen over straat rijden om de veiligheid te bewaken, een clinic te geven aan de jonge voetballertjes én hun trainers die door de KNVB zijn opgeleid. 'Voetbal heeft de kracht om ook op sociaal-maatschappelijk vlak iets te bereiken, dat maakt dit zo mooi', zegt de 47-jarige Surinamer.

Winter is net als onder anderen Ruud Gullit en Pierre van Hooijdonk ambassadeur van het KNVB-project Worldcoaches, dat in 1997 is opgezet. 'We doen dit alleen in heel slechte buurten, die te maken hebben met aids, criminaliteit en dergelijke. De KNVB leidt lokale trainers op die niet alleen voetbalkennis krijgen, maar ook 'life skills' om de kinderen in de buurt te helpen. Een 'worldcoach' wordt normaal gesproken geen clubtrainer, maar hij heeft wel een belangrijke sociale rol in de buurt. Hij kan helpen om het leven van kinderen iets beter te maken', zegt Winter.

Op de plekken waar docenten van de KNVB vijfdaagse cursussen geven aan de potentiële worldcoaches, laat de bond met behulp van sponsoren ook een trapveldje aanleggen. Die in Rio de Janeiro is echter nog niet klaar, omdat het kunstgras vanwege een administratief probleem al 2 maanden bij de douane ligt. De KNVB verwacht binnen een paar weken het veldje in de wijk Santa Teresa, vlakbij een favela, af te krijgen. De kinderen kunnen dan voetballen onder leiding van een gediplomeerde trainer, die hen daarnaast helpt iets van het leven te maken.

Omdat het veld nog niet af is, gaf Winter zondag een clinic in een andere buurt in Rio, waar de kinderen ook geen gemakkelijk leven hebben. 'Het is geweldig om te zien hoe blij ze worden van voetballen. Als ze een balletje zien, zijn ze moeilijk te houden. Het doel van dit project is echter niet zozeer om de kinderen beter te leren voetballen, maar vooral om ze op sociaal gebied te helpen', zegt Winter. 'Of ze mij kennen? De ouderen wel, die vertellen de jongens dat ik een goede voetballer ben geweest. Maar daar gaat het niet om, het gaat er om het leven van die kinderen iets beter te maken. We proberen ze hoop en toekomst te geven.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden