Plus

Voetbalclub 't Knooppunt was een speeltje van criminelen

De succesvolle zaalvoetbalclub ZVV 't Knooppunt uit De Pijp, landskampioen en bekerwinnaar, was een speeltje van criminelen. Nu de recherche heeft hardgemaakt wat al jaren werd gefluisterd, mag de club niet meer in Amsterdam spelen.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Als in mei 2013 op een dancefeest in het Scheepvaartmuseum de Amsterdamse crimineel Souhail Laachir wordt doodgeschoten, bij het afgescheiden gedeelte waar ook (ex-)profvoetballers aan viptafels zitten, gaan in De Pijp de hoofden hangen.

Er is verdriet om de dood van 'De Lange' natuurlijk, want veel jongens uit de buurt kennen hem goed. Ook heerst een ander gevoel: dit zou weleens slecht nieuws kunnen zijn voor zaalvoetbalvereniging 't Knooppunt.

Laachir is tot zijn dood een vooraanstaand lid van een groep Amsterdamse criminelen die volgens justitie veel geld verdient met cocaïnehandel. Hij wordt gezien als een soort boekhouder van de groep van Houssine A. en Benaouf A., die als een soort accountant waakt over de geldstromen. In die rol sponsort Laachir volgens ingewijden dan al jarenlang met tonnen misdaadgeld de voetbalclub uit De Pijp.

Kort na de dood van Laachir rekent een anonieme reageerder op een online forum over amateurvoetbal even voor wat het kost, zo'n voetbalclub. Spelers moeten betaald krijgen, net als 'een trainer om al die haantjes in het gareel te houden'.

Dan zijn er de zaalhuur en het vervoer van en naar wedstrijden. Dat kost toch al gauw zo'n 250.000 euro per jaar, concludeert de schrijver.

Het geld mist zijn effect op de amateurclub niet: de in de jaren negentig opgerichte club, begonnen in Sporthal De Pijp en in een professionaliseringsslag in 2013 verkast naar de veel grotere Sporthallen Zuid, promoveert al snel na die overstap naar de eredivisie.

Beroepscrimineel
Talentvolle spelers van elders laten zich regelmatig ver­leiden tot een overstap naar de club. Ook twee spelers uit Antwerpen sluiten zich aan. Ze krijgen een reiskostenvergoeding om drie keer per week naar Amsterdam te komen. In 2016 wint de ploeg de beker, in 2017 volgt de landstitel.

Telkens als de Amsterdamse club wint, laaien de verontwaardigde reacties bij fans van andere zaalvoetbalteams op.

De Amsterdamse rechercheur Arno van Leeuwen, specialist op het gebied van 'ondermijning' (criminele inmenging) in de sport, begint een uitvoerig onderzoek dat uiteindelijk bevestigt wat in het criminele milieu én in de zaalvoetbalwereld al lang werd vermoed: spelers en trainers krijgen ondanks de amateurstatus premies oplopend tot tienduizenden euro's.

In het Amsterdamse criminele milieu en het zaalvoetbalwereldje heerst weinig twijfel over de herkomst van het geld. Beroepscrimineel Houssine A. heeft de club nieuw leven ingeblazen. Eerst nog samen met zijn vriend en criminele zakenpartner Gwenette Martha - voordat zij bruut met elkaar braken, met vele liquidaties tot gevolg.

Beiden zijn voetballiefhebbers en hebben een band met De Pijp.

Martha wordt (in mei 2014) doodgeschoten, Houssine A. verblijft vooral in het buitenland. Hij is nooit officieel als verdachte aangemerkt in liquidatieonderzoeken.
Politie en justitie hebben 't Knooppunt in de jaren na Laachirs dood in 2013 voortdurend in beeld.

In het bestuur van 't Knooppunt zitten twee broers van Khalid Jaafar, die in 2015 in Panama-stad in het gezelschap van andere Amsterdamse criminelen wordt geliquideerd als hij een nachtclub verlaat. Een jeugdvriend die bij de schietpartij gewond raakt, zit later met krukken op de tribune.

Financieel directeur
De huidige voorzitter C.D. heeft enige tijd een huis in Osdorp op zijn naam waar tal van beruchte criminelen komen, onder wie een verdachte van betrokkenheid bij de eerste, mislukte aanslag op crimineel Chahid Yaklhaf in Almere in november 2014 (waarna die in 2015 alsnog is geliquideerd).

Bij een speler van het eerste elftal wordt een wietplantage gevonden. Een andere speler wordt in maart 2016 gearresteerd als hij in Brabant geruime tijd mee oprijdt met een vrachtwagen waarin vierduizend kilo cocaïne verstopt zit.

De politie is op de hoogte van de lading en volgt de vrachtwagen om te zien wie de ontvanger is van de drugs. Tijdens de rit valt de Knooppuntspeler op. Hij is ook in het bezit van een onder criminelen geliefde, versleutelde PGP- telefoon. Het strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van de voetballer bij het drugstransport loopt nog.

Steeds zijn daar de tips aan het Team Criminele Inlichtingen van de politie: 't Knooppunt is het speeltje van Houssine A. en zijn broer.

Na de dood van Souhail Laachir neemt volgens ingewijden een andere crimineel uit de groep van Houssine A. de rol van 'financieel directeur' over. Het is Anass el Ajjoudi.

In 2015 is El Ajjoudi, 'Boeloeloe', vermoedelijk al doelwit van mannen die hem in een auto met gedoofde lichten achtervolgen als hij op zijn scooter is weggereden bij waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid: een verzamelplaats van de groep rond Houssine A. en Benaouf A.

De recherche vreest een liquidatiepoging. Zo ver komt het dan niet, maar in januari van dit jaar is het wél zover. Hij wordt, om de hoek van sporthal De Pijp, op straat doodgeschoten.

Doelwit
Intussen kijken rechercheurs die de wedstrijden bezoeken niet zozeer naar het veldspel, als wel naar de tribune. Het loopt geregeld uit de hand met de supporters van 't Knooppunt.

In 2017 besluit de KNVB de club uit de competitie te zetten als supporters na afloop van een verloren bekerfinale tegenstanders slaan en bedreigen. De beker en enkele medailles worden gestolen - al komt de beker weer terecht. De KNVB draait het royement later toch weer terug.

Een speler van 't Knooppunt trekt een tegenstander aan het shirt. Beeld Marcel Israel
Een speler van 't Knooppunt trekt een tegenstander aan het shirt.Beeld Marcel Israel

Onder de fanatieke supporters zien de rechercheurs steeds bekende gezichten. Jongens uit de Diamantbuurt die voor allerlei gewelds- en vermogensdelicten met de politie in aanraking zijn gekomen.

Sommigen groeien uit tot criminelen van een zwaardere categorie. Eén wordt opgepakt voor het beschieten van het huis van ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok. Anderen waarschuwt de recherche voor een op handen zijnde aanslag op hun leven.

Het baart de politie zorgen: rivalen van de groep rond Houssine A. weten dat de kans groot is dat ze een potentieel doelwit bij wedstrijden van 't Knooppunt kunnen treffen, tussen de buurtkinderen die het team aanmoedigen.

Komend seizoen zitten de fans zonder team. De recherche heeft de gemeente 'een bestuurlijke rapportage' gegeven met daarin alle aanwijzingen over de criminele inmenging in 't Knooppunt.

De gemeente ontzegt de club voortaan de toegang tot alle sporthallen in Amsterdam. Dat betekent vrijwel zeker het einde van de club, ook omdat bovendien de geldstroom is opgedroogd. Sinds de play-offfinale eind mei zijn al zeven spelers vertrokken.

'Geruchten zeggen niks'

Soufiane el Hahaoui, ex-speler en 'adviseur' van 't Knooppunt, zegt zich niet te herkennen in de bevindingen van de recherche.

"Ik weet niets van criminele geldstromen. Er zijn geen spelers betaald. De namen van criminelen ken ik niet. Ik weet dat er jaren geruchten waren, maar met geruchten kunnen we niet zoveel. We wilden mét de gemeente juist onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen."

Een bestuurslid dat niet met zijn naam in de krant wil: "Ik ben al vijftien jaar betrokken bij de club. Houssine A. heb ik al tien, twaalf jaar niet gezien, Souhail Laachir is al jaren geleden overleden. De andere namen zeggen mij niets. Geruchten zeggen niks. Dit valt mij rauw op mijn dak. We zijn van alle kanten tegengewerkt en in een hoekje gedrukt. We vroegen onszelf al af hoe we nu verder moesten."

Vermening sport en onderwereld
Meteen bij de eerste geruchten over de betrokkenheid van criminelen bij 't Knooppunt begint rechercheur Arno van Leeuwen, chef van het Actiecentrum Ondermijning (criminele inmenging), een onderzoek met hulp van een bestuurskundige.

Dat heeft heel wat voeten in de aarde. "De financiële recherche en de FIOD komen vanwege capaciteitsgebrek pas in actie als er zicht is op het afpakken van miljoenen. Een diepgravend witwasonderzoek naar 't Knooppunt was dus geen optie," zegt Van Leeuwen. "Toch wilden we absoluut het speeltje van de onderwereld afpakken, dus moesten we op zoek naar andere interventies."

Hij besluit samen te werken met de gemeente en de KNVB. "Het stadsbestuur verhuurt de sporthallen, terwijl de overheid natuurlijk geen faciliteiten wil bieden aan een club die door criminelen wordt gerund."

Van Leeuwen noemt de vermenging van boven- en onderwereld gevaarlijk: "Eén van de spelers van 't Knooppunt was ambtenaar. Met hem hebben we een gesprek gevoerd: weet jij wel voor wie je speelt?"

Omdat de gemeente van huurders een 'integriteitsverklaring' wil, kon die met Van Leeuwens onderzoek besluiten volgend seizoen niet meer met 't Knooppunt in zee te gaan.

De KNVB heeft in het huidige tuchtrecht geen middelen om op te treden tegen clubs die onder criminele invloed staan - behalve bij bijvoorbeeld geweld of discriminatie. Van Leeuwen: "De bond moet zijn tuchtrecht aanpassen om voortaan zelfstandig te kunnen optreden."

"Dit is niet één geval, we zien de vermenging tussen sport en onderwereld in heel Nederland en in het recente verleden ook bij Amsterdamse veldvoetbalclubs zoals Türkiyemspor en FC Chabab," zegt Van Leeuwen.

"Het is een verkeerd signaal als het idee kan ontstaan dat topsport criminelen de kans biedt zich te onderscheiden. We willen dat tegengaan. De gemeente moet criminelen zeker niet willen faciliteren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden