PlusColumn

Voetbal en poëzie verdragen elkaar niet zo

Maarten Moll. Beeld Wolff
Maarten Moll.Beeld Wolff

Morgen wordt Menno Wigman begraven. Nee, Wigman is niet de naam van een oud-speler van Ajax. En het is ook niet de naam van een talentvolle jonge voetballer die het zou gaan maken, maar die het door een blessure of iets anders (vul maar in) niet heeft gehaald. Een speler over wie men zei: "Hij zou beter zijn geworden dan Cruijff."

Nee. Menno Wigman was een dichter. Een Amsterdamse dichter.

En als we het nu toch over Cruijff hebben, in de necrologieën werd Wigman als een van de beste Nederlandse dichters weggezet. Geheel terecht. Lees zijn laatste, prachtige bundel Slordig met geluk. Misschien was hij wel de beste, de Cruijff van de dichters.

Voetbal en poëzie verdragen elkaar niet zo. Wigman heeft, naar mijn weten, het woord Ajax nooit in zijn gedichten gebruikt. Andersom horen we nooit van voetballers dat ze in de voorbereiding naar een wedstrijd poëzie lezen.


Het tweede gedicht in Slordig met geluk heeft als titel Rien ne va plus. Het is een geweldig gedicht over dichter willen worden.

Je zult maar zestien zijn en lelijk. Zoals jij./ Maar je wilt dichter worden (..) je dicht en heerst in het geniep over leven,/ een spotziek joch met een duivel tussen zijn dijen/ dat ooit de mooiste meisjes zal berijden - / ja en je hand die nu zo fel papier bekrast/ houdt op een dag een vlammend boekwerk vast.

De vergelijking met een jonge voetballer die een eerste contract ondertekent, dringt zich op. En dan nog een paar schitterende dichtregels:

Je naam in druk, de schoonheid van een vrouw het komt,/ het komt. Je bent een dichter en haast elk meisje/ trapt erin (..)

De dichter is natuurlijk de poor man's voetballer. Maar zo mooi als er hier over de dichter wordt gedicht is er dan weer niet over de voetballer geschreven.

Leefde Menno Wigman nog maar.

Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden