Voerverbod in Amsterdam tegen dierenoverlast

Deze zomer voert de gemeente een voerverbod in als wapen in de strijd tegen dierenoverlast. Het moet een einde maken aan excessen. Eendjes voeren met de kleinkinderen zal niet beboet worden.

Brood is erg ongezond voor eenden en bovendien trekken de broodresten ongedierte zoals ratten aanBeeld anp

Dat zegt wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn). Het voeren van dieren lijkt sympathiek, maar neemt soms rare vormen aan. Wie een groepje reigers in een drukke woonstraat ziet rondbanjeren, kan ervan uitgaan dat de dieren daar regelmatig worden gevoerd. En aangezien reigers geen brood eten, gaat het al snel om vlees, zoals plakken leverworst of kipfilet.

Wat de reigers niet te pakken krijgen, is voor de meeuwen, of ratten, die weer hun eigen overlast met zich meebrengen. Meeuwen pikken vuilniszakken open, duiven zorgen voor hardnekkige geluidsoverlast en ratten veroorzaken onhygiënische situaties in woonbuurten.

Bovendien is het dierenwelzijn in het geding. "Te veel voeren zorgt, naast overlast, voor minder soorten vogels en minder gezonde vogels," aldus Ivens, die ook wijst op de risico's voor de volksgezondheid.

"Ratten komen af op het eten dat blijft liggen. Ratten vermenigvuldigen zich snel en omdat zij dragers zijn van onder andere de ziekte van Weil, is dat nadelig voor de volksgezondheid."

Handhavingsprioriteiten
Op aandringen van de SP, die zich al langer druk maakt over rattenoverlast in sommige delen van de stad, wordt daarom een voerverbod opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV).

Stadsdelen kunnen gebieden aanwijzen waar het verboden wordt dieren te voeren. Vanaf het derde kwartaal van dit jaar wordt opgetreden tegen overtreding van het verbod. De hoogte van de boete is nog niet bekend.

Het voerverbod is alvast opgenomen in de reeks stedelijke handhavingsprioriteiten voor dit en komend jaar, en zal dus ook echt worden gehandhaafd, waarschuwt Ivens. Maar ouders en kinderen die graag een korst oud brood aan watervogels voeren, hoeven niet bang te zijn.

"Het voeren van eendjes is natuurlijk lief bedoeld, maar brood is erg ongezond voor eenden en bovendien trekken de broodresten ongedierte zoals ratten aan," aldus Ivens. "We gaan handhaven waar het nodig is. Uiteindelijk zal de handhaver ter plaatse beoordelen of het gaat om een moeder met kleuter die met twee sneden brood plezier hebben, of dat iemand met vuilniszakken tegelijk bezig is."

Meeuwen en duiven
In de kustgebieden geldt al langer een voerverbod specifiek voor meeuwen. Dat is nodig om de overlast die de vogels in gemeenten als Haarlem en Katwijk aanrichten, tegen te gaan.

Een overtreding van dit verbod wordt in Haarlem met 130 euro beboet. In Groningen is het verboden duiven te voeren. Een overtreding van dat verbod kost 150 euro.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden