'Voeren vogels is gevaarlijk'

Wat blijkt: patat en brood hebben niet de juiste voedingswaarde. Foto ANP Beeld
Wat blijkt: patat en brood hebben niet de juiste voedingswaarde. Foto ANP

AMSTERDAM - Het voeren van stadsvogels is een aanslag op de gezondheid van de dieren en een gevaar voor de omgeving. GGD Amsterdam is vandaag een voorlichtingscampagne begonnen die Amsterdammers oproept hun voedergedrag te wijzigen.

Wat blijkt: patat en brood hebben niet de juiste voedingswaarde. Bovendien kost de vertering van dit soort voedsel dieren meer moeite 'want ze zijn er niet op gebouwd'.

Voeren is ook niet goed voor de lijn. Dieren worden lui en lusteloos. ''Beweging is goed voor de ontwikkeling van botten en spieren, het uithoudingsvermogen en de weerstand van de dieren.''

Er is meer. Op plekken waar wordt gevoerd, ontstaat overbevolking. ''Te veel dieren op een te kleine plek leidt tot agressief gedrag.''

Overbevolking veroorzaakt volgens de GGD ook geluidsoverlast en een grotere kans op ziekte. Dan is er het probleem van de poep. Water en bodem worden bevuild. ''Beplanting kan door ontlasting verdwijnen.'' Ook kan voeren leiden tot overlast van ratten.

Mag er dan helemaal niet meer worden gevoerd? Jawel, maar verantwoord. De GGD geeft dieettips: geen brood of patat. Geef eenden sla en andijvie. Ganzen gedijen bij gras. Voer duiven granen en maïs.

Eendenkenner Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam bestrijdt dat voeren slecht is. ''Voor de gezondheid van de eenden maakt het niets uit.''

In mei riep Harm-Jan van Schaik, bestuurder in stadsdeel Noord, burgers op het voeren te staken. Hij introduceerde heus 'eendenbeleid'. Kinderen op school leren dat ze eenden niet moeten voeren. Ze moeten het brood zelf opeten. (ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden