Voedselbank in Oud-Zuid booming

''Mensen in Oud-Zuid willen minder snel toegeven dat ze voedselhulp nodig hebben omdat ze in een goede buurt wonen.'' Foto ANP

AMSTERDAM - Het aantal gezinnen dat in Amsterdam-Oud-Zuid een beroep doet op de Voedselbank, is in een jaar tijd gegroeid van veertig naar honderd. Volgens coördinator Marius Singels is het stadsdeel daarmee de grootste stijger van de stad.

''Mensen in Oud-Zuid willen minder snel toegeven dat ze voedselhulp nodig hebben omdat ze in een goede buurt wonen,'' zegt Singels. Daarom heeft het zo lang geduurd voordat de nood zichtbaar werd.

Het merendeel van de klanten zijn alleenstaande moeders met kinderen. De Voedselbank Oud-Zuid voedt gemiddeld tachtig à negentig kinderen. Rondom De Pijp en in de Rivierenbuurt wonen de grootste concentraties gezinnen die afhankelijk zijn van voedselhulp. Om in aanmerking te komen voor een voedselpakket, moeten mensen aantonen dat ze maandelijks tekort komen.

De grote groei van het aantal gezinnen zorgt voor logistieke problemen. Singels: ''We zitten nu aan de grens. De bussen die het eten komen brengen zitten helemaal vol. Als de stijging zo doorzet, moeten we naar een tweede uitgiftedag''.

De uitgifte van de voedselpakketten gebeurt nu elke donderdag in de Vredeskerk. Tussen twee kerkdiensten door worden de pakketten door vrijwilligers samengesteld en uitgedeeld. Het vervoer tussen de tijdelijke opslag voor houdbare producten en de kerk gebeurt met een handkarretje. ''Het is stressen om in anderhalf uur alles voor elkaar te krijgen,'' zegt Singels.

Sinds mei zoekt de Voedselbank met het stadsdeel naar een eigen locatie. De Franciscusschool leek daarvoor wel geschikt. Maar het stadsdeel wees het plan af wegens gebrek aan geld. Ook was het stadsdeel bang dat de Voedselbank onvoldoende tijd gebruik zou maken van het gebouw.

Maar volgens coördinator Singels moet het stadsdeel vooruit denken. ''De druk zal steeds groter worden, want er zullen meer klanten komen. Daar houdt het stadsdeel in hun beleid onvoldoende rekening mee.'' (MARTHE DAMMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden