Vodafone haalt hoofdkantoor weg uit Amsterdam

Belbedrijf Vodafone haalt zijn hoofdkantoor weg uit Amsterdam. Het trekt samen met Ziggo in een nieuw gezamenlijk onderkomen in Utrecht.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ruim vierhonderd medewerkers moeten meeverhuizen. Het Amsterdamse kantorentekort, ontstaan omdat de gemeente te lang vasthield aan een bouwstop voor nieuwe kantoorruimte, wordt hiermee steeds tastbaarder.

Kabelaar Ziggo, eigendom van de Amerikaanse telecomgigant Liberty Global, en de Nederlandse activiteiten van telecombedrijf Vodafone gingen anderhalf jaar geleden samen. Doel was 280 miljoen euro kosten te besparen, vooral op gezamenlijke activiteiten.

Utrecht
Als onderdeel van die besparing betrekken de twee nu een nieuw kantoorpand bij winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Daar worden drie vestigingen van Ziggo in Utrecht en het Amsterdamse onderkomen van Vodafone samengevoegd.

"We wilden al onze 1400 medewerkers onderbrengen op één centrale, goed bereikbare locatie," zegt een woordvoerder van Vodafone Ziggo. "We hebben ook gekeken naar Amsterdam, maar het huidige Vodafonekantoor op het Oosterdokseiland is daar niet groot genoeg voor." Andere geschikte kantoorruimte was in de hoofdstad niet voorhanden.

De 600 Vodafonemedewerkers worden geacht volgend jaar, als het nieuwe onderkomen wordt geopend, mee te verhuizen naar Utrecht. Er komt geen regeling voor spijtoptanten, wel biedt het bedrijf hen een reisvergoeding. "We hopen zo iedereen binnenboord te houden."

Vodafone, dat sinds 2012 in Amsterdam was gevestigd, houdt wel zijn andere hoofdkantoor, in Maastricht, dat nog stamt uit de tijd dat het bedrijf Libertel heette. "We hebben wel meer vestigingen in het land, onder meer ook in Leeuwarden en Groningen. Het is nog te vroeg daar iets over te zeggen."

Vodafone huurt in Amsterdam nu 7500 vierkante meter ruimte nu op de zesde tot en met elfde verdieping van een kantoorpand aan de Simon Carmiggeltstraat. Het bedrijf zal zelf voor nieuwe huurders moeten zorgen, omdat het tienjarig huurcontract nog tot 2022 doorloopt.

Tekort aan kantoorruimte
Makelaars en vastgoedwereld waarschuwen al jaren voor een tekort aan grote kantoorruimte in Amsterdam om bedrijven als Ziggo Vodafone te behouden. In een groot deel van de hoofdstad gold tot voor kort een verbod op de bouw van nieuwe kantoren en zitten bestaande kantoorgebouwen vol, zodat er nu nauwelijks nog ruimte beschikbaar is. In Utrecht kan wel vrijelijk worden gebouwd.

Weliswaar is de Amsterdamse bouwstop onlangs opgeheven, maar het kan volgens de vastgoedwereld nog wel drie tot vijf jaar duren voordat er voldoende bijgebouwd kan worde,. In de tussentijd dreigt de stad - ook met het oog op de komst van brexitvluchtelingen uit Groot-Brittannië - bedrijven mis te lopen.

Na de overname van Ziggo door UPC in 2014, raakte Amsterdam ook al het hoofdkantoor van UPC kwijt aan Utrecht. Het voormalige onderkomen op Sloterdijk, wordt momenteel verbouwd tot 'techhub' van het concern.

Zie ook: Dreigt een nieuwe zeepbel in kantorenland? en opinie: 'Groei Amsterdam vraagt om masterplan voor de regio'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden