VNG loopt vooruit op cao

AMSTERDAM - De ongeveer 185.000 werknemers van de gemeenten krijgen volgende maand een hoger salaris uitgekeerd, plus een nabetaling vanaf 1 juni van verschillende inkomensbestanddelen, zoals eenmalige uitkeringen.De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben besloten dat hun slepende conflict over de cao niet langer in de weg mag staan van uitbetaling van afspraken waarover geen ruzie is.

Het gaat om een loonsverhoging van 2,2 procent per 1 juni 2007 en een verhoging van de eindejaarsuitkering naar 3,5 procent. Vakantiegeld, vergoedingen en toelagen die berusten op het salaris worden ook bijgesteld en waar nodig nabetaald.

De vergoeding van de werkgever in de kosten van de ziekteverzekering kan hierdoor worden beïnvloed, maar de VNG verwacht dat niet. De nabetaling werkt niet door in de pensioenopbouw over 2007.

De VNG meldt nadrukkelijk dat het om een voorschot gaat. Er is nog steeds ruzie met de vakbonden over de overgangsregeling voor vroegpensioen voor brandweer- en ambulancepersoneel dat in dienst van de gemeente is, zo laat een VNG-woordvoerder weten.

De VNG vindt dat er genoeg geld in de afschaffing van deze regeling is gestoken, terwijl de bonden vinden dat een kleine groep er netto te veel op achteruit gaat.

Een commissie van wijze mannen, onder leiding van hoogleraar Paul van der Heijden, bestuursvoorzitter van de universiteit Leiden en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad, moet hier komende maanden aan beide partijen advies over uitbrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.