VN: Zuid-Sudan op de rand van een ramp

De leiders van Zuid-Sudan hebben het Afrikaanse land met hun persoonlijke rivaliteit en de stammenstrijd die zij hebben ontketend, aan de rand van de afgrond gebracht. Er dreigt hongersnood. Ongeveer 5 miljoen van de 8 miljoen inwoners hebben al humanitaire hulp nodig. Dit heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, vandaag gezegd tijdens een persconferentie in de hoofdstad Juba.

Er dreigt hongersnood. Ongeveer 5 miljoen van de 8 miljoen inwoners hebben al humanitaire hulp nodig, aldus Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay. Beeld afp
Er dreigt hongersnood. Ongeveer 5 miljoen van de 8 miljoen inwoners hebben al humanitaire hulp nodig, aldus Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay.Beeld afp

De Zuid-Afrikaanse juriste heeft de afgelopen dagen gesproken met president Salva Kiir van de Dinka-stam en ex-vicepresident Riek Machar van de Nuer-stam. De twee kemphanen hebben hun stammen sinds december in een bloedige strijd verwikkeld die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost in het jongste land ter wereld. Zuid-Sudan werd in 2011 onafhankelijk van Sudan, na decennia van burgeroorlog.

Volgens Pillay, oud-rechter aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, zijn er de afgelopen maanden oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid gepleegd in Zuid-Sudan. Zo zijn twee weken geleden in Bentiu honderden burgers vermoord. In Bor werd daarop een VN-basis overvallen. Zeker 50 mannen, vrouwen en kinderen die er een veilig heenkomen hadden gezocht, werden afgeslacht. Ook zijn er veel vrouwen en meisjes verkracht, soms door meerdere strijders.

Het geweld wordt aangewakkerd door haatzaaiende redevoeringen. Pillay werd op haar reis begeleid door Adama Dieng, de speciale adviseur ter voorkoming van genocide van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De VN-Veiligheidsraad besloot in december om Unmiss, de VN-missie in Zuid-Sudan, te versterken van 7700 tot 13.200 man. Pillay heeft kritiek op het feit dat nog niet eens twee derde van de sterkte bijeen is gebracht door de troepenleverende staten. Aan Unmiss doen circa 30 Nederlandse militairen en politiemensen mee.

Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay. Beeld afp
Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay.Beeld afp

Hongersnood
Naast een vernietigende stammenoorlog dreigt in Zuid-Sudan ook een hongersnood die honderdduizenden of zelfs miljoenen mensen kan raken, aldus Pillay. Meer dan een miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht en door het geweld worden er steeds minder gewassen verbouwd.

'Als de hongersnood eind dit jaar uitbreekt, ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de leiders van het land', aldus Pillay. 'Zij hebben al in januari afgesproken het geweld te beëindigen en geven elkaar er nu de schuld van dat dit nog steeds voortduurt.'

Meerdere experts hebben gewaarschuwd voor een dreigende hongersnood. Verschillende personen schatten dat honderdduizenden tot wel zeven miljoen mensen het risico lopen om honger te moeten lijden. Het Wereldvoedselprogramma komt 162 miljoen euro te kort om de komende zes maanden meer dan een miljoen mensen van eten te voorzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden