Update

VN-zetel toegekend aan Nationale Overgangsraad

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Libische zetel in de volkerenorganisatie gegeven aan de Nationale Overgangsraad (NTC), de organisatie die Muammar Kaddafi heeft verdreven.

ANP/Redactie
De organisatie die Muammar Kaddafi heeft verdreven krijgt de Libische zetel. © ARCHIEF ANP Beeld
De organisatie die Muammar Kaddafi heeft verdreven krijgt de Libische zetel. © ARCHIEF ANP

In de 193 lidstaten tellende assemblee stemden 114 lidstaten ervoor de NTC de Libische missie bij de VN te laten overnemen. 17 lidstaten waren tegen. Dat waren landen in Latijns-Amerika met linkse regeringen. Zo noemde de VN-ambassadeur van Venezuela, Jorge Valero, de nieuwe leiders in Libië 'een groep die wordt geleid door de Verenigde Staten en de NAVO en geen wettelijk of moreel gezag heeft'.

De VN-Veiligheidsraad besloot vandaag nog om de sancties tegen Libië te verzachten en deels op te heffen. Zo kunnen de centrale bank en het nationale oliebedrijf weer volop aan de slag. Een wapenembargo blijft formeel van kracht, maar de nieuwe machthebbers mogen wel lichte wapens invoeren om de veiligheid te verzekeren. De no-flyzone blijft ook bestaan, hoewel de Libische vliegtuigmaatschappij mag opstijgen als ze tijdig vluchtplannen indient.

De Veiligheidsraad stemde in met een VN-missie van 200 experts, die Libië weer op de been moet helpen na 6 maanden van gevechten. De missie zal uitdrukkelijk geen politie of vredestroepen bevatten.

'We zijn hier getuige van de geboorte van een nieuw Libië', zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Susan Rice. De resolutie stelt ook dat de raad vastberaden is om alle Libische tegoeden vrij te geven. Een speciale commissie moet daarvoor snel goedkeuring geven.

De Libische interim-leider Mustafa Abdel Jalil is volgende week in New York voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij ontmoet in de marge van die bijeenkomst de Amerikaanse president Barack Obama en andere regeringsleiders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden