VN: zeeniveau stijgt 2,5 keer sneller

Sinds 2005 zijn de zeeën 2,5 keer sneller gestegen dan in de 20e eeuw, voornamelijk als gevolg van smeltende ijskappen. Tegen het jaar 2100 zal dat waarschijnlijk verviervoudigen als de CO2-uitstoot onverminderd doorgaat.

Een man op een scooter rijdt door een overstroomd gebied in Mangga Dua, Jakarta. De helft van de Indonesische stad ligt onder zeeniveau en overstroomt regelmatig. Beeld REUTERS
Een man op een scooter rijdt door een overstroomd gebied in Mangga Dua, Jakarta. De helft van de Indonesische stad ligt onder zeeniveau en overstroomt regelmatig.Beeld REUTERS

Daarvoor waarschuwt het VN-klimaatpanel IPCC in een woensdag gepubliceerd rapport.

Maar als de opwarming van de aarde op minder dan 2 graden Celsius blijft - de hoeksteen van het klimaatverdrag van Parijs - zou de stijgingssnelheid kunnen stabiliseren. De waterlijn zou dan op een meter boven het zeeniveau van nu kunnen blijven, zelfs twee eeuwen vanaf nu, zegt het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering.

Het bouwen van dijken en dammen in de komende tachtig jaar zou het risico op overstromingen als gevolg van zeespiegelstijgingen en stormvloeden honderd- tot duizendvoudig verminderen. Maar dat gaat honderden miljarden dollars per jaar kosten, voegde de VN eraan toe.

Extreem weer

Het rapport voorspelt verder dat veel grote steden tegen 2050 jaarlijks zullen worden getroffen door extreem weer. Veel kustplaatsen en kleine eilandstaten moeten rekening met zo’n jaarlijkse catastrofe, zelfs met een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, stelt het rapport.

Tegen het midden van de eeuw zullen meer dan een miljard mensen in gebieden wonen die vatbaar zijn voor cyclonen, grootschalige overstromingen en andere extreme weersomstandigheden, voorspelt het klimaatpanel.

Vissers

Voor vissers zal het steeds lastiger worden om de kost te verdienen: de vangsten zullen met bijna een kwart afnemen tot het einde van deze eeuw. Doordat de oceanen meer CO2 opnemen, wordt het water zuurder waardoor koraal, schelpdieren en diatomen (kleine organismen die aan het begin van de voedselketen staan) niet kunnen overleven.

Milieuorganisaties: ‘IPCC-rapport zeespiegel mokerslag voor ons’

Milieuorganisaties reageren zeer verontrust op het rapport over de stijging van de zeespiegel van VN-klimaatpanel IPCC. “Een mokerslag voor Nederland,” noemt Milieudefensie de bevindingen. “De zee stijgt sneller dan gedacht en ons land daalt, een zorgelijke combinatie. Als toekomstige generaties ook nog in de polders willen wonen, moet de CO2 uitstoot rap omlaag.”

Greenpeace ziet in het rapport zijn ‘grootste angst’ bevestigd. “De klimaatcrisis is ook een oceanencrisis,” constateert directeur Joris Thijssen. “De gezondheid van onze oceanen en de toestand van ons klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden,” aldus de organisatie.

Doorgaan op de huidige weg van fossiele energie is geen optie, zegt Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds in een reactie op het rapport: “We zien dat klimaatverandering uit de hand dreigt te lopen. Hoopgevend is dat drastisch verlagen van de uitstoot van broeikasgassen écht een verschil maakt.”

Noordzeeakkoord

Het verschijnen van het rapport valt samen met onderhandelingen over een zogeheten Noordzeeakkoord tussen overheid, industrie en de milieubeweging. In dat overleg pleit de milieuorganisatie ervoor om 30 procent van de Noordzee een beschermde status te geven. “Slechts 0,3 procent van de Noordzee is beschermd gebied, terwijl voor behoud van biodiversiteit een gezond ecosysteem hard nodig is,” betoogt Thijssen.

Milieudefensie vindt dat het kabinet sowieso veel te weinig doet tegen klimaatverandering. “Nog deze kabinetsperiode is onder meer een CO2-belasting voor grote vervuilers nodig, zodat we onder de anderhalve graad opwarming van de aarde blijven.”

In het Nederlandse Klimaatakkoord dat eind juni werd gesloten, is overigens voorzien in een CO2-heffing voor de industrie. Maar hoe die er exact uit komt te zien is nog onduidelijk. De milieubeweging vond de plannen onvoldoende en heeft het akkoord daarom niet getekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden