VN vreest voedseltekort

AMSTERDAM - De Verenigde Naties luidt de noodklok over de stijgende voedselprijzen. De organisatie heeft vijfhonderd miljoen dollar (330 miljoen euro) extra nodig om arme landen voldoende hulp te kunnen bieden.Het wereldvoedselprogramma WFP, het agentschap van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met de voedselproblematiek, heeft een noodoproep gedaan aan donorlanden. Als gevolg van de stijgende prijzen voor voedsel en benzine heeft het voor 1 mei vijfhonderd miljoen dollar extra nodig om bezuinigingen te voorkomen in de hulpverlening aan arme landen.

Voor het WFP betekenen de stijgende voedselprijzen niets minder dan een ramp, zo meldt het agentschap. Vorig jaar schatte het WFP dat het 2,9 miljard dollar (1,9 miljard euro) nodig had om alle projecten in 2008 te kunnen financieren. Sindsdien zijn de voedselprijzen wereldwijd twintig procent gestegen. Dit betekent dat mensen in arme landen meer geld kwijt zijn aan voedsel. Ze hebben dus meer hulp nodig van buitenaf.

Volgens nieuwe schattingen van het WFP is er 3,4 miljard dollar (2,3 miljard euro) nodig, vijfhonderd miljoen dollar meer dan voorspeld. Van dit extra geld is 375 miljoen dollar nodig om de stijgende voedselprijzen het hoofd te bieden en 125 miljoen extra voor het vervoer dat door de hoge benzineprijzen veel duurder is geworden.

Het WFP levert voedsel aan 73 miljoen mensen in tachtig landen. Alleen al in Darfoer moet de organisatie dagelijks drie miljoen mensen van noodrantsoenen voorzien.

De organisatie moet het voedsel enkele maanden vooraf inkopen. Daarom is nu het extra geld nodig om problemen in de nabije toekomst voor te zijn.

Een belangrijke oorzaak van de stijgende voedselprijzen is de groeiende consumptie in India en China. Door de toegenomen welvaart gaan Chinezen en Indiërs vooral meer vlees eten.

Daarnaast stijgen de prijzen van landbouwproducten door de productie van biobrandstoffen, die milieuvriendelijker zouden zijn dan de gangbare brandstoffen. Voor de productie van biobrandstof zijn diverse landbouwproducten nodig.

Bovendien veroorzaakt de klimaatverandering wereldwijd meer overstromingen en langdurige droogten, waardoor de oogsten minder opleveren. Dit slinkende aanbod versterkt de prijsstijgingen op de wereldmarkt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden