VN verhogen status Palestina tot waarnemerstaat

De Algemene Vergadering heeft een resolutie aangenomen waarmee de verhoging van de Palestijnse status bij de Verenigde Naties een feit is. De Palestijnen krijgen nu de status van waarnemend niet-lid. 138 lidstaten stemden voor de resolutie, 41 landen onthielden zich van stemming en negen landen waren tegen.

De Palestijnen gaan de straat op om hun nieuwe VN-status te vieren. Beeld epa
De Palestijnen gaan de straat op om hun nieuwe VN-status te vieren.Beeld epa

Hoewel de nieuwe status niet direct een onafhankelijke Palestijnse staat tot gevolg zal hebben, kunnen de Palestijnen met de nieuwe status lid worden van diverse VN-instanties, waaronder het Internationaal Gerechtshof, waar zij eventuele misdaden van Israël aanhangig kunnen maken.

Nadat het nieuws bekend werd op de Westelijke Jordaanoever, schoten Palestijnen uit vreugde in de lucht. Velen gingen de straat op en staken vuurwerk af om de nieuwe status te vieren.

Palestijnse pogingen in september 2011 om een volledig lidmaatschap van de VN te bemachtigen liepen spaak, omdat dat verzoek ook door de Veiligheidsraad moest worden goedgekeurd. De Verenigde Staten verwierpen het verzoek en lieten weten dit streven keer op keer met hun veto tegen te houden totdat er een vredesovereenkomst met Israël is bereikt.

Vrede met Israël
De VS en Israël hebben verwoede pogingen gedaan om de stemming in de Algemene Vergadering te voorkomen, maar de Palestijnen weigerden hun verzoek aan de VN in te trekken. De VS hebben eerder al gewaarschuwd dat het streven naar een Palestijnse staat alleen succesvol kan zijn als de Palestijnen willen onderhandelen over vrede met Israël.

De Verenigde Staten zeiden het besluit te betreuren. Volgens Washington staat dit een oplossing voor het al ruim 60 jaar durende conflict juist in de weg. 'De Verenigde Staten roepen beide partijen op om de gesprekken over alle kwesties te hervatten, zonder voorafgaande voorwaarden. We beloven dat de VS dergelijke inspanningen met kracht zal ondersteunen', aldus de Amerikaanse VN-ambassadrice Susan Rice.

Timmermans
Nederland onthield zich van stemming. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde de statusverhoging eerder 'ontijdig en onverstandig'. Een actievere rol van de Verenigde Staten zou erdoor bemoeilijkt worden. Volgens Timmermans is de statusaanvraag 'in de kern een wanhoopsdaad' van de Palestijnse Autoriteit, die niet meer weet hoe zich te positioneren in het vredesproces, zei hij donderdag. 'En wanhoopsdaden zijn meestal niet de verstandigste.'

Vlak voor de stemming zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat een erkenning van Palestina als niet-lidstaat een laatste kans was voor de zogenoemde tweestatenoplossing, waarbij Palestina als staat bestaat naast Israël. De Israëlische premier reageerde hierop als door een adder gebeten en noemde de toespraak van Abbas 'vijandig en giftig' en doorspekt met 'valse propaganda'.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas Beeld epa
De Palestijnse president Mahmoud AbbasBeeld epa
De Amerikaanse VN-ambassadrice Susan Rice. Beeld afp
De Amerikaanse VN-ambassadrice Susan Rice.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden