VN: Vaticaan schiet tekort in voorkomen van kindermisbruik

Het Vaticaan schiet volgens de Verenigde Naties serieus tekort in het voorkomen, ophelderen en vervolgen van kindermisbruik. Schuldige priesters worden naar een ander bisdom gestuurd en Openbare Ministeries worden onvoldoende geïnformeerd, luidt de conclusie in het rapport van de VN-commissie tegen Foltering, dat vandaag in Genève werd voorgelegd.

Redactie
Aanhangers van paus Franciscus op het St. Pietersplein in Vaticaanstad. Beeld photo_news
Aanhangers van paus Franciscus op het St. Pietersplein in Vaticaanstad.Beeld photo_news

Tegelijkertijd loofden de experts de door paus Franciscus ingeleide hervormingen in het kerkrecht. Omstreden is de vraag of het Vaticaan voor gevallen van misbruik enkel in Vaticaanstad of in de hele Katholieke Kerk verantwoordelijk is. Die vraag is beslissend indien slachtoffers schadevergoeding eisen. Het Vaticaan wees in een vandaag in Genève verspreide verklaring opnieuw de verantwoordelijkheid af voor mogelijke strafbare feiten van katholieke waardigheidsdragers buiten Vaticaanstad.

De plaatsvervangende commissievoorzitter Felice Gaer verklaarde dat het Vaticaan weliswaar niet verantwoordelijk is voor de handelingen van elke gelovige. 'Maar de gevallen die we onderzocht en beoordeeld hebben, lijken te staven dat de Heilige Stoel ook ver buiten de grenzen van Vaticaanstad controle uitoefent.'

Aanbevelingen
Het Vaticaan wil rekening houden met de aanbevelingen van de commissie. De Heilige Stoel zal de door de commissie aangevoerde kwesties 'ernstig in overweging nemen', klonk het in Rome. Meerdere kritische bevindingen van de VN staan daarbij centraal: een ontoereikende betrekking van de wetshandhavers bij gevallen van misbruik, de veel voorkomende verplaatsing van priesters (na gevallen van misbruik) om de voorschriften te omzeilen en de schadevergoeding van slachtoffers, die passend moet zijn. Het VN-rapport houdt echter ook rekening met de vele hervormingen die het Vaticaan op dit vlak al heeft doorgevoerd.

Het Vaticaan heeft in 2002 de VN-Conventie tegen Folteringen ondertekend. Met een vertraging van negen jaar had het begin mei mei voor het eerst verslag uitgebracht over de omzetting ervan. In januari werd het Vaticaan al door een andere VN-raad, de commissie voor kinderrechten, voor zijn omgang met gevallen van misbruik berispt.

Naar eigen zeggen heeft het Vaticaan tussen 2004 en 2013 bijna 3.500 gevallen van misbruik vervolgd. Daarbij werden 848 priesters uit hun ambt gezet en 2.572 anderen gedwongen om een teruggetrokken bestaan te leiden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden