VN tegen Libiërs: Stop wraakacties en wreedheden

De Verenigde Naties hebben de strijdende partijen in Libië opgeroepen geen wreedheden te begaan of wraakacties uit te voeren. De oproep kwam na berichten over mensenrechtenschendingen door zowel de opstandelingen als aanhangers van Muammar Kaddafi.

ANP
Een rebel doet alsof hij een pop wil neerschieten. Beeld getty
Een rebel doet alsof hij een pop wil neerschieten.Beeld getty

Verslaggevers van zowel de BBC als al-Jazeera meldden dat strijders van Kaddafi zeker 25 politieke gevangenen hebben gemarteld en geëxecuteerd, kort voordat het grootste deel van Libië in handen van de rebellen viel. Eén slachtoffer overleefde het bloedbad. Hij zou in het ziekenhuis liggen.

De overlevende, Osama Mansour al-Hadi, zou een belangrijke getuige kunnen zijn in een eventuele zaak tegen Kaddafi voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hadi was op 15 augustus, vijf dagen voordat de opstand in Tripoli losbarstte, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de rebellie tegen het Kaddafibewind.

In een verlaten ziekenhuis in de wijk Abu Salim in Tripoli liggen tientallen niet-geïdentificeerde lichamen, zo meldt de BBC vandaag. Een aantal lijken ligt onder dekens op een terrein bij het ziekenhuis. In Abu Salim is in de afgelopen dagen zwaar gevochten.

Handen op de rug gebonden
Ook de opstandelingen zijn in opspraak zijn geraakt wegens mogelijke mensenrechtenschendingen. In het centrum van Tripoli zijn de lichamen van tientallen strijders van Kaddafi gevonden. Van zeker twee strijders waren de handen op de rug gebonden. Dat zou er op kunnen duiden dat de strijders zijn geëxecuteerd. Andere slachtoffers zouden brandwonden hebben.

Ook zouden rebellen extreem geweld hebben gebruikt tegen Afrikaanse migranten. De opstandelingen zouden de migranten ervan hebben beschuldigd huurlingen te zijn.

Eerder deze week riep voorzitter Mustafa Abdel Jalil van de Nationale Overgangsraad, waarin de rebellen zijn verenigd, nog op tot het afzien van wraakacties tegen de rebellen.

Regeren vanuit Libië
De Nationale Overgangsraad liet vandaag weten dat het is begonnen met het besturen van Libië vanuit Tripoli. Eerder opereerden de rebellen vanuit de oostelijke stad Benghazi. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren ingestemd met het vrijgeven van ruim 1 miljard euro aan bevroren tegoeden voor Libië. Dat geld kan nu voor humanitaire doeleinden worden gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden