VN-sancties tegen Syrië in de maak

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal werken aan een VN-resolutie waarin sancties zijn opgenomen tegen Syrië. Dat hebben diplomaten bij de volkerenorganisatie gezegd.

Meer dan tienduizend vluchtelingen verlieten Syrië als het gevolg van de strijd tussen het leger en anti-regeringsdemonstranten. Beeld AFP
Meer dan tienduizend vluchtelingen verlieten Syrië als het gevolg van de strijd tussen het leger en anti-regeringsdemonstranten.Beeld AFP

'Wij denken dat de tijd gekomen is voor de Veiligheidsraad om nadere actie te ondernemen', zei de Britse-VN-ambassadeur Philip Parham na afloop van een bijeenkomst van het hoogste VN-orgaan achter gesloten deuren op donderdag. De Verenigde Staten steunen het idee van 'verdere maatregelen' tegen het regime in Damascus.

Druk uitoefenen
De voorgenomen sancties komen na vijf maanden van steeds bruter optreden door de Syrische overheid tegen protestanten die een einde willen maken aan het 41-jarig bewind van president Bashar al-Assad en zijn vader, wijlen Hafez al-Assad. 'De Syrische overheid is niet van richting veranderd,' zei Parham na afloop van een besloten overleg over de situatie in Syrië. 'Het is tijd dat de Veiligheidsraad druk uit gaat uitoefenen op degenen die verantwoordelijke zijn voor het geweld tegen de inwoners van Syrië'.

Het is echter nog altijd de vraag of Rusland en China te porren zijn voor strafmaatregelen tegen president Bashar al-Assad, die al maanden een opstand tegen zijn bewind met grof geweld probeert de kop in te drukken. Tot dusver dreigden de twee permanente leden van de Veiligheidsraad steeds om eventuele sancties met hun veto te blokkeren.

Bezoek
Dit weekeinde reist een humanitaire missie van de VN naar Syrië om met eigen ogen de gevolgen te zien van de strijd. De hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, Navi Pillay, wil dat ook het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zich buigt over de situatie in het Arabische land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden