VN-rapporteur: Israël schond recht

De politieke leider van Hamas, Khaled Meshaal, heeft gezegd te verwachten dat het een kwestie van tijd is voordat westerse landen met zijn organisatie zullen gaan praten. Foto EPA/ Khaled El-Fiqi Beeld
De politieke leider van Hamas, Khaled Meshaal, heeft gezegd te verwachten dat het een kwestie van tijd is voordat westerse landen met zijn organisatie zullen gaan praten. Foto EPA/ Khaled El-Fiqi

GENÈVE - Israël heeft bij zijn offensief in Gaza het oorlogsrecht overtreden. Dat concludeert Richard Falk, VN-rapporteur voor de mensenrechten in de Palestijnse gebieden, in een vandaag gepresenteerd rapport.

Falk roept de VN-Veiligheidsraad op een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar oorlogsmisdaden, zowel van Israël als van Hamas. Over het Israëlische offensief zegt hij dat op basis van 'voorlopige bewijzen' vastgesteld kan worden dat sprake is van 'een oorlogsmisdaad van de grootste orde'.

Falk wijst erop dat het oorlogsrecht, zoals vastgelegd in de Conventie van Genève, eist dat strijdende partijen onderscheid maken tussen militairen en burgers. In het dichtbevolkte Gaza is dat onmogelijk, aldus Falk. Dat maakt de 'massieve aanval' van Israël 'onwettig', concludeert de rapporteur. Hij spreekt over 'onmenselijke oorlogsvoering, die doodt, verminkt en psychische verwondingen veroorzaakt'.

Dat het de burgerbevolking onmogelijk werd gemaakt te vluchten, vormt daarnaast mogelijk een misdaad tegen de menselijkheid, aldus Falk. "Omdat alle grenzen werden gesloten, konden mensen niet ontkomen aan het gevaar."

De rapporteur noemt een dodental van 1434 Palestijnen, onder wie 960 burgers. Aan Israëlische zijde vielen 13 doden. Israël heeft Hamas ervan beschuldigd burgers als menselijk schild te hebben gebruikt; dat moet volgens Falk ook onderzocht worden. De rapporteur verwijt Israël gerichte aanvallen te hebben uitgevoerd op scholen, moskeeën en ambulances.

Hij oordeelt dat de hele operatie een 'misdaad tegen de vrede' betekende en suggereert een speciaal VN-tribunaal in het leven te roepen voor de berechting van de schuldigen. Dat is volgens hem noodzakelijk omdat Israël het Internationaal Strafhof niet erkent.

Overigens heeft de politieke leider van Hamas, Khaled Meshaal, gezegd te verwachten dat het een kwestie van tijd is voordat westerse landen met zijn organisatie zullen gaan praten. Hij leidt dat af uit 'de nieuwe taal' die de Amerikaanse president Barack Obama hanteert. De Verenigde Staten en de EU hebben Hamas nodig om een oplossing in het Midden-Oosten te bereiken, zegt Meshaal. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden