VN-missie tegen ebola opent hoofdkwartier in Ghana

De missie van de Verenigde Naties om de ebola-epidemie in West-Afrika te bestrijden is van start gegaan in Ghana. Hoofd van de UNMEER-missie, Anthony Banbury, en zijn team zijn vandaag in de hoofdstad Accra aangekomen.

Dozen met hulpgoederen voor ebola-patiënten in Ghana. Beeld afp
Dozen met hulpgoederen voor ebola-patiënten in Ghana.Beeld afp

De organisatie gaat vanuit het hoofdkwartier in Ghana kijken waar de drie hardst getroffen landen - Liberia, Guinee en Sierra Leone - het meest behoefte aan hebben om de ziekteuitbraak te beteugelen.

Hierna zorgt de missie ervoor dat alle hulp, van medische benodigdheden tot gezondheidswerkers, op de juiste plekken terechtkomen. Dat zei Christy Feig, hoofd communicatie voor de World Health Organization (WHO), die een belangrijke rol zal spelen in de missie.

Trage hulpverlening
De UNMEER-missie (United Nations Mission for Ebola Emergency Response) is de eerste VN-missie gericht op het verlenen van medische noodhulp. Volgens het hoofd van de WHO Margaret Chan is UNMEER waarschijnlijk 'de grootste uitdaging in vredestijd waar de VN ooit mee te maken heeft gehad.' De missie werd in de steigers gezet na het aannemen van een VN-resolutie om dringend en snel te reageren op de ebola-crisis in West-Afrika.

Er was nogal wat kritiek over de trage totstandkoming van hulpverlening vanuit het Westen. Inmiddels hebben een groot aantal landen toegezegd hulp te verstrekken in de vorm van medische hulpverleners, de bouw van ziekenhuizen of het sturen van medische benodigdheden zoals beschermende pakken voor artsen en verpleegkundigen.

Veel landen in de regio hebben de grenzen gesloten voor de zwaarst getroffen landen en weren vluchten van en naar de door het virus getroffen gebieden. Het gevolg is dat routes voor bevoorrading en hulpverlening in Liberia, Guinee en Sierra Leone zijn afgesloten. Dit weekend opende Senegal een humanitaire corridor voor VN-vluchten. Ook Ghana heeft ingestemd met een luchtbrug.

Gezondheidswerkers in Monrovia, Liberia. Beeld belga
Gezondheidswerkers in Monrovia, Liberia.Beeld belga

Miljoenen wegwerppakken
De geschatte middelen om het virus te bestrijden blijven eerder gedane voorspellingen overtreffen. De WHO heeft het benodigde bedrag inmiddels opgekrikt naar een miljard dollar (ruim 770 miljoen euro).

Het WHO zegt ongeveer 1.500 ziekenhuisbedden verstrekt te hebben, maar dat zijn er nog altijd zo'n 2.100 te weinig. Verder zijn er ongeveer tweeduizend gezondheidsmedewerkers nodig en miljoenen beschermende wegwerppakken voor lokale artsen en verpleegkundigen. Duizenden hygiënekits moeten worden ingevlogen zodat mensen zichzelf thuis kunnen beschermen.

West-Afrika kampt momenteel met de grootste en dodelijkste ebola-uitbraak uit de geschiedenis. Naar schatting zijn al meer dan drieduizend mensen aan de ziekte bezweken. Analisten gaan er vanuit dat het werkelijke dodental veel hoger ligt.

Medische hulpverleners in Guinee. Beeld afp
Medische hulpverleners in Guinee.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden