Update

VN-missie Sudan wordt 'bescheiden bijdrage'

Nederland gaat meedoen aan de nieuwe VN-missie Unmiss in Zuid-Sudan. Dat heeft het kabinet vanmiddag besloten.

Defensie hield deze weeke en grootschalige oefeningen in het noorden van het land. © ANP Beeld
Defensie hield deze weeke en grootschalige oefeningen in het noorden van het land. © ANP

Nederland levert de komende 2 jaar maximaal 30 mensen, onder wie 15 tot 20 marechaussees en 4 civiele politiemedewerkers voor de opbouw van de politie en enkele stafofficieren op het hoofdkwartier van Unmiss in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. Volgens de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) gaat het om een 'bescheiden maar relevante bijdrage'. De inzet kost naar verwachting 1,8 miljoen euro per jaar.

De missie is belangrijk voor de stabiliteit van Zuid-Sudan en de regio, meent het kabinet. Sinds april 2006 deed Nederland al mee aan de vorige vredesmissie, die toezag op de uitvoering van het vredesakkoord uit 2005 tussen het noorden en zuiden van Sudan. Op 9 juli werd Zuid-Sudan een onafhankelijk land, na een lange burgeroorlog waardoor 2 miljoen doden vielen.

De nieuwe VN-missie zal in totaal bestaan uit ongeveer 7000 militairen en ruim 3000 civiele medewerkers. Het kabinet zal na 2 jaar opnieuw het nut en de waarde van de Nederlandse bijdrage eraan bekijken. Nederland zal in Juba een ambassade openen om toezicht te houden op de hulp aan Zuid-Sudan.

De nadruk van Unmiss ligt op staatsopbouw, mensenrechten, bescherming van de bevolking en onder meer activiteiten om de vrede en veiligheid te bevorderen. De Nederlandse trainers zullen Zuid-Sudanese agenten opleiden, adviseren en begeleiden, maar zelf geen uitvoerende taken vervullen. Ook zullen de Nederlanders geen toezicht houden op de grens tussen Sudan en Zuid-Sudan, omdat dat buiten het mandaat van Unmiss valt.

De risico's voor de Nederlanders lijken beperkt. De evacuatieplannen van de VN zijn volgens het kabinet toereikend. In het gebied kunnen Nederlanders wel tropische ziekten oplopen. Unmiss biedt medische zorg en kan helikopters inzetten om zieken en gewonden snel af te voeren. Het is nog niet bekend wanneer de Nederlanders vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden